Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Μπλόκο» του Κοσόβου στα προϊόντα από Σερβία, δασμός 10% στις βοσνιακές εισαγωγές

«Μπλόκο» του Κοσόβου στα προϊόντα από Σερβία, δασμός 10% στις βοσνιακές εισαγωγές

Απαγόρευση εισόδου στα προϊόντα από τη Σερβία αλλά και επιβολή δασμού 10% στα προϊόντα που προέρχονται από τη Βοσνία αποφάσισε, με άμεση εφαρμογή, το Κόσοβο, την στιγμή που το Βελιγράδι συνεχίζει το «μπλόκο» στα προϊόντα του Κοσόβου. Η Πρίστινα επέρριψε στη Σερβία πως δεν είναι έτοιμη να «αναγνωρίσει τις τελωνειακές σφραγίδες του Κοσόβου».

Απαγόρευση εισόδου στα προϊόντα από τη Σερβία αλλά και επιβολή δασμού 10% στα προϊόντα που προέρχονται από τη Βοσνία αποφάσισε, με άμεση εφαρμογή, το Κόσοβο, την στιγμή που το Βελιγράδι συνεχίζει το «μπλόκο» στα προϊόντα του Κοσόβου.

Η Πρίστινα επέρριψε στη Σερβία πως δεν είναι έτοιμη να «αναγνωρίσει τις τελωνειακές σφραγίδες του Κοσόβου», λέγοντας πως το μπλόκο στα σερβικά προϊόντα θα εφαρμοστεί ήδη από την Τετάρτη.

Η ίδια Σερβία, από την οποία το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, δεν δέχεται προϊόντα που φέρουν τις τελεωνειακές σφραγίδες του Κοσόβου καθώς δεν έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη την Πρίστινα. Την ίδια στάση κρατά και η Βοσνία.

Υπό την αιγίδα της ΕΕ, Βελιγράδι και Πρίστινα ξεκίνησαν φέτος συνομιλίες για να βρεθεί κοινός τόπος όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις. Για αυτήν την εβδομάδα είχε προγραμματιστεί συνάντηση απεσταλμένων των δύο μερών στις Βρυξέλλες, η οποία τελικά αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο όπως μεταδίδει το Reuters.

Η αξία των σερβικών προϊόντων που φτάνουν ετησίως στο Κόσοβο φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ και εκείνη των προϊόντων από τη Βοσνία τα 80 εκατ. ευρώ. Το μπλόκο απέναντι στο Κόσοβο έχει αναγκάσει ορισμένες επιχειρήσεις να κλείσουν και άλλες να χρησιμοποιήσουν για τη διέλευση των προϊόντων διόδους της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο