Αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης φοβάται η ΕΚΤ από την κρίση στην περιφέρεια
Αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν προχωρήσουν σε έγκαιρη δημοσιονομική προσαρμογή και σε ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας τους διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι ένα πιστωτικό γεγονός στη νομισματική ένωση όποια μορφή και εάν είχε αυτό, από απλή αναδιάρθρωση κρατικού χρέους έως και μία ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Ακόμη, εκφράζει ανησυχίες για τις διακυμάνσεις του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, για την περαιτέρω μείωση των εμπορικών τιμών των κατοικιών σε ορισμένες χώρες, για τις εντάσεις που σχετίζονται με τις διεθνείς ροές κεφαλαίων, αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μη αναμενόμενη διεθνώς αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν προχωρήσουν σε έγκαιρη δημοσιονομική προσαρμογή και σε ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας τους διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε έκθεση (Financial Stability Review June 2011) που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, η ΕΚΤ απευθύνει αυστηρή και ξεκάθαρη προειδοποίηση για τις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μία διόγκωση της κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι ένα πιστωτικό γεγονός στη νομισματική ένωση όποια μορφή και εάν είχε αυτό, από απλή αναδιάρθρωση κρατικού χρέους έως και μία ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Στο πλαίσιο αυτό καλεί τις υπερχρεωμένες χώρες να συνεχίσουν τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, διαφορετικά θεωρεί πως εγκυμονεί ο κίνδυνος να εκδηλωθεί μία αλυσιδωτή αποσταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πρόσθετες αρνητικές αντιδράσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές και να υπονομεύσουν τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ» αναφέρει η έκθεση.
Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποιεί πως παρά τις έως τώρα ενθαρρυντικές ενδείξεις ανάσχεσης της κρίσης παραμένει ως η μεγαλύτερη ανησυχία η συσχέτιση δημοσιονομικών αδυναμιών και πιστωτικού συστήματος, αλλά και οι κίνδυνοι για μετάδοση των αρνητικών επιπτώσεων και σε άλλες χώρες.
Ακόμη, εκφράζει ανησυχίες για τις διακυμάνσεις του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, για την περαιτέρω μείωση των εμπορικών τιμών των κατοικιών σε ορισμένες χώρες, για τις εντάσεις που σχετίζονται με τις διεθνείς ροές κεφαλαίων, αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μη αναμενόμενη διεθνώς αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στράτος Τζώρτζογλου: «Με την Σοφία Μαριόλα χωρίσαμε, αλλά… δεν χωρίσαμε»
- Consumer Protection Heads Approved by Committee
- NBA: Διέλυσαν τους Κλίπερς οι Μπουλς (138-110) – Διπλό στο Ντένβερ οι Λέικερς (107-115)
- Δολοφονία στο Αγρίνιο: Απολογείται σήμερα ο 44χρονος – «Δεν περίμενα να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο»
- Η Σονάτα του Σεληνόφωτος: Η εξομολόγηση του Γιάννη Ρίτσου
- Πού θα χτυπήσει με σφοδρότητα η κακοκαιρία, οι κόκκινες περιοχές – Κίνδυνος για πλημμύρες, μπαράζ 112, κλειστά σχολεία
- Η εμπειρία της κίνησης μέσω μιας γλυπτικής ως ενσώματης πράξης
- Διπλός ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442