Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία

Χωρίς τα κόμματα της Αριστεράς οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Φινλανδία

Αποχώρησαν οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Αριστερής Συμμαχίας από τις συζητήσεις με το πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εξαιτίας της διαφωνίας για τη φορολογική πολιτική. Ο Γιούρκι Κάταϊνεν του Εθνικού Συνασπισμού σκοπεύει πλέον, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, να στραφεί στους Κεντρώους.

Αποχώρησαν την Τετάρτη οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Αριστερής Συμμαχίας από τις συζητήσεις με το πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Γιούρκι Κάταϊνεν, επικεφαλής του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού και εκλεγμένος για τη θέση του πρωθυπουργού, σκοπεύει πλέον να στραφεί στους Κεντρώους ενώ οι πολιτικοί αναλυτές στην σκανδιναβική χώρα υποστηρίζουν πως διαφαίνεται ως όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση να έχει μικρότερο περιθώριο προώθησης σημαντικών αλλαγών.

Η ρήξη με τα δύο μικρότερα κόμματα επήλθε μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων για τη φορολογική πολιτική: Ο Εθνικός Συνασπισμός στοχεύει να παρουσιάσει μέτρα με τα οποία θα αυξάνεται ο ΦΠΑ από το φθινόπωρο, κάτι όμως που δεν δέχτηκαν τελικά -παρά τις αρχικές εκτιμήσεις- οι Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως αναφέρει το Reuters, oι Σοσιαλδημοκράτες επέρριψαν στον Κάταϊνεν την ευθύνη για το ναυάγιο, με την πρόεδρό τους Γιούτα Ούρπιλαϊνεν να λέει χαρακτηριστικά πως o εντολοδόχος πρωθυπουργός «μας έδειξε την πόρτα».

To Ελσίνκι βρίσκεται σε αναζήτηση της σύνθεσης της επόμενης κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές του Απριλίου, στις οποίες ουσιαστικά μόνο το εθνικιστικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών είδε τις δυνάμεις του να αυξάνονται.

Οι Φινλανδοί όμως κατάφεραν στις αρχές του Μαΐου, ακόμη και χωρίς κυβέρνηση, να καταλήξουν στην στάση που θα κρατούσε ο Κάταϊνεν στις Βρυξέλλες για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας λέγοντας το «ναι» στη Λισαβόνα.

Το μικρό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που μπήκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει μείνει προς το παρόν εκτός των συζητήσεων για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο