Συμφωνία πέντε χωρών για την προστασία του «Ευρωπαϊκού Αμαζονίου»
Πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης συμφώνησαν τη δημιουργία διασυνοριακού δρυμού στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Αμαζόνιο», μια περιοχή υψηλής βιοποικιλότητας κατά μήκος των ποταμών Δούναβη, Ντράβα και Μουρ. Θα είναι η πρώτη στον κόσμο προστατευόμενη περιοχή που μοιράζεται σε τόσες χώρες.
Πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης συμφώνησαν τη δημιουργία διασυνοριακού δρυμού στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Αμαζόνιο», μια περιοχή υψηλής βιοποικιλότητας κατά μήκος των ποταμών Δούναβη, Ντράβα και Μουρ. Θα είναι η πρώτη στον κόσμο προστατευόμενη περιοχή που μοιράζεται σε τόσες χώρες.
Ο δρυμός που προβλέπει η διακήρυξη της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας θα είναι επίσης η μεγαλύτερη παραποτάμια προστατευόμενη περιοχή της Ευρώπης, με συνολικό μήκος 700 χιλιόμετρα.
Θα είναι «η πρώτη στην περιοχή και η πρώτη που δημιουργείται από πέντε χώρες» δήλωσε ο Σάντορ Φαζέκας, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας.
Όπως επισήμανε η WWF στο Γαλλικό Πρακτορείο, η περιοχή του δρυμού περιλαμβάνει αρκετά νησάκια στη μέση των ποταμών και μεταξύ άλλων φιλοξενεί τη μεγαλύτερη πυκνότητα αναπαραγωγικών ζευγαριών θαλασσαετού, καθώς και απειλούμενα είδη όπως ο μαύρος πελαργός, το νανογλάρονο και η ενυδρίδα.
Ολόκληρη η κεντρική και ανατολική Ευρώπη καλυπτόταν κάποτε από ένα ενιαίο αρχέγονο δάσος, το οποίο παρέμενε απάτητο μέχρι τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από 12.000 χρόνια.
Μετά τη δραματική αλλαγή του τοπίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού του δάσους επιζεί ως σήμερα. Είναι το παρθένο δάσος του Μπιαγοβιέζα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, με έκταση περίπου 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υποκλοπές: Σκληραίνει τη γραμμή ο Ανδρουλάκης – Οι επόμενες κινήσεις μετά την επιστολή σε όσους «σιωπούν»
- Είναι μεγάλη ανάγκη, ο Πάρης που βασανίζεται στο κλουβί του, να βρει οικογένεια
- Η επόμενη μέρα του Ντέβον Χολ: Η πρόταση των 2.500.000 ευρώ ετησίως και το ενδιαφέρον της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που επιχείρησε να χρηματίσει αστινομικούς για να γλιτώσει τις κλήσεις
- Ήβη Αδάμου: Το τέλος της συνεργασίας της με τον Νίκο Οικονομόπουλο και το μήνυμα
- Καρδίτσα: Ομολόγησε ένας από τους συλληφθέντες της δολοφονίας του τραγουδιστή
- Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 10:30 για μέτρα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος ΙΖ’)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/jocke-wulcan-N_9yLWF3ikU-unsplash-1-315x220.jpg)















































![«Σωσίβιο» η ρύθμιση για το ελβετικό φράγκο [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/claudio-schwarz-K0oN3uwvuEw-unsplash-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442