Ώθηση στις σχέσεις τους με αύξηση εμπορικών συναλλαγών, δίνουν Ιράν-Τουρκία
Να τριπλασιάσουν τις διμερείς εμπορικές τους συναλλαγές στα 30 δισ. δολάρια έως το 2015, σκοπεύουν Τουρκία και Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεών τους. Οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μια συμφωνία δασμολογικών προνομίων μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν, ο Tούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Να τριπλασιάσουν τις διμερείς εμπορικές τους συναλλαγές στα 30 δισ. δολάρια έως το 2015, σκοπεύουν Τουρκία και Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεών τους.
«Ο στόχος να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο πέντε ετών είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος έχει καταστήσει μία από τις προτεραιότητές του την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.
«Υπάρχει πολιτική αποφασιστικότητα στις δύο χώρες να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους» μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δήλωση που έκανε την Κυριακή ο Σαλεχί κατά την υπογραφή από την Τουρκία και το Ιράν συμφωνίας για το σχηματισμό μιας κοινής οικονομικής επιτροπής.
«Η υπογραφή αμοιβαίων συμφωνιών μπορεί να επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο των αξιωματούχων των δύο χωρών να ανεβάσουμε το επίπεδο των συναλλαγών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εμπορίου, Μεχντί Γαζανφαρί, σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Σχεδιασμού Τζοντάτ Γιλμάζ.
Οι συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καλύπτουν τομείς όπως αυτοί των μεταφορών, της βιομηχανίας και των τελωνειακών δασμών, προσέθεσε το Anadolu.
Οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μια συμφωνία δασμολογικών προνομίων μεταξύ των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν, ο Tούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών Ιράν-Τουρκίας αυξήθηκε σε 10,7 δισεκατομμύρια πέρυσι από περίπου 1 δισεκατομμύριο που ήταν το 2000, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Τσεβντέτ Γιλμάζ.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ιράν έφταναν πέρυσι τα 3,44 δισεκατομμύρια, καθιστώντας τη χώρα αυτή τη 10η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Τουρκίας.
Το Σεπτέμβριο ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να υπάρξει μια οικονομική «προσέγγιση με το Ιράν», παρά τις δυτικές πιέσεις για απομόνωση της Τεχεράνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442