Νέες θεραπευτικές προοπτικές για τη νόσο Αλτσχάιμερ, από στοιχεία για τον ρόλο του β-αμυλοειδούς
Νέα Υόρκη: Ο οργανισμός των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ δεν παράγει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα β-αμυλοειδούς, αλλά την αποβάλλει με πιο αργό τρόπο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.
Νέα Υόρκη: Ο οργανισμός των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ δεν παράγει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα β-αμυλοειδούς, αλλά την αποβάλλει με πιο αργό τρόπο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.
Αυτή η διαπίστωση Αμερικανών ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα επιταχύνουν τη διαδικασία αποβολής της πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο.
Το β-αμυλοειδές θεωρείται υπεύθυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής με επικεφαλής τον Δρ Ράνταλ Μπέιτμαν, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα με τη συσσώρευση του β-αμυλοειδούς προκαλείται κυρίως από την αφύσικα αργή διαδικασία διάλυσής της (με ρυθμό 30% βραδύτερο σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους) και όχι από την ταχεία υπερπαραγωγή της.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αυτή η κατά 30% μείωση στην ικανότητα αποβολής της πρωτεΐνης σημαίνει ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ ξεκινά περίπου δέκα χρόνια πριν οι άνθρωποι αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα νοητικής δυσλειτουργίας.
Η νέα μελέτη αφορούσε μόνο 24 άτομα, 12 ασθενείς και 12 υγιείς, αλλά μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη για την καλύτερη κατανόηση της νόσου, η οποία πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους, κυρίως ηλικιωμένους, σε όλο τον κόσμο (γύρω στα 26 εκατομμύρια).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει ένα αιματολογικό τεστ που θα ανιχνεύει έγκαιρα την επιβράδυνση του ρυθμού διάλυσης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν 100 έως 1.000 μεγαλύτερη ποσότητα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους.
Πάντως οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι αν το β-αμυλοειδές, που φυσιολογικά παράγεται από τον εγκέφαλο αλλά σχηματίζει πλάκες όταν συσσωρεύεται, είναι αυτή που προκαλεί τη νόσο ή αν τελικά αποτελεί ένα από τα συμπτώματά της.
Η νόσος Αλτσχάιμερ θεωρείται η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, καθώς καταστρέφει σταδιακά την μνήμη και επηρεάζει καταλυτικά την ικανότητα σκέψης και αυτοεξυπηρέτησης του ασθενούς.
Διάφορα φάρμακα που στοχεύουν στην μετρίαση των συμπτωμάτων είναι διαθέσιμα, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος να αναστραφεί η εξέλιξη της νόσου.
Οι ιατροί και οι φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, με την ελπίδα ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες θα είναι πιο αποτελεσματικές, όταν οι εγκεφαλικές βλάβες του ασθενούς δεν είναι πολύ προχωρημένες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Χάρι Στάιλς: «Ο Λίαμ Πέιν ήταν ένας εξαιρετικά ξεχωριστός άνθρωπος»
- Παναθηναϊκός: Με Χολμς κόντρα στον Ολυμπιακό, κρίνεται του Λεσόρ
- Με μεγάλη επιτυχία η έκθεση «Αποτυπώματα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
- The Expla-in Project | Αναποφάσιστοι: Δεν ξέρω, δεν απαντώ. Τι συμβαίνει με τη «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων;
- Ο πόλεμος εισέρχεται στη δεύτερη φάση – Το Ισραήλ θα επιτεθεί σε υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν
- The Expla-in Project| Ευλογιά προβάτων: Συναγερμός στην Ήπειρο πριν το Πάσχα. Πώς εξαπλώθηκε σε 18 μήνες;
- Η Βρετανία στέλνει ελικόπτερα Wildcat στην Κύπρο – «Ναι» στις ΗΠΑ για χρήση των βάσεων για αμυντικές αποστολές
- Αυτές είναι οι φωτογραφίες της εκτέλεσης στην Καισαριανή – Τα ιστορικά ντοκουμέντα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442