Πέθανε ο μαθηματικός Μπενουά Μαντελμπρό, πατέρας των φράκταλ
Ο ιδιοφυής Γαλλοαμερικανός μαθηματικός Μπενουά Μαντελμπρό, πατέρας μιας πολύ ιδιαίτερης γωμετρίας, πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών. Ο Μαντελμπρό είχε επινοήσει τον όρο φράκταλ για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση.
Ο Μπενουά Μαντελμπρό, ο ιδιοφυής Γαλλοαμερικανός μαθηματικός που ανέπτυξε τη γεωμετρία των φράκταλ, πέθανε στις ΗΠΑ σε ηλικία 85 ετών.
Ο Μαντελμπρό είχε επινοήσει τον όρο φράκταλ για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση. Κάθε φράκταλ είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια, το καθένα από τα οποία είναι μια μικρή εκδοχή ολόκληρου του σχήματος.
Οι ανακαλύψεις του Μαντελμπρό εφαρμόζονται σε τομείς όπως όπως η γεωλογία, η ιατρική, η αστρονομία, η μηχανολογία, η μετεωρολογία, καθώς και τα οικονομικά και η ανατομία.
Ο 85χρονος μαθηματικός πέθανε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης από καρκίνο στο πάγκρεας, δήλωσε η σύζυγός του σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο μαθηματικό, «ένα ισχυρό πνεύμα, αυθεντικό, που ποτέ δεν δίστασε να κάνει καινοτομίες και να παλέψει ενάντια στις καθεστηκυίες απόψεις».
Γεννήθηκε στη Βαρσοβία, στις 20 Νοεμβρίου του 1924, σε μια εβραϊκή οικογένεια λιθουανικής καταγωγής. Για να γλιτώσει από τη ναζιστική απειλή κατέφυγε στη Γαλλία με την οικογένειά του, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εργάστηκε για δεκαετίες στην εταιρεία IBM πριν τελικά δεχθεί θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ισπανία: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος με τα τρένα
- Μπενίτεθ: «Δεν κάναμε τίποτα για να παλέψουμε »
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
- Λάρισα: «Τρελή» πορεία ΙΧ κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες – Νεκρός ο οδηγός
- Ο Μπραχίμ Ντίας έχασε το πέναλτι – Εκτέλεσε α λα Πανένκα και απέκρουσε ο γκολκίπερ της Σενεγάλης (vid)
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου ανησυχούσε για τις ερωτικές σκηνές με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Marty Supreme» – Τελός καλό, όλα καλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442