Προσδιορίστηκε το γονιδίωμα της μηλιάς, ξαδέλφης πολλών άλλων φυτών
Πιο γευστικά, ζουμερά και ανθεκτικά μήλα υπόσχεται η γενετική αλληλουχία της ποικιλίας «Γκόλντεν Ντελίσιους» της μηλιάς. Δεδομένου όμως ότι τα μήλα συγγενεύουν γενετικά με πολλά άλλα φρούτα, η τελευταία έρευνα θα μπορούσε να αποφέρει ευρύτερα οφέλη στη γεωργία.
Πιο γευστικά, ζουμερά και ανθεκτικά μήλα υπόσχεται η γενετική αλληλουχία της ποικιλίας «Γκόλντεν Ντελίσιους» της μηλιάς. Δεδομένου όμως ότι τα μήλα συγγενεύουν γενετικά με πολλά άλλα φρούτα, η τελευταία έρευνα θα μπορούσε να αποφέρει ευρύτερα οφέλη στη γεωργία.
Το γονιδίωμα της μηλιάς αποτελείται από 600 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων (τα «γράμματỨστο αλφάβητο του DNA), τα οποία είναι μοιρασμένα σε 17 χρωμοσώματα, αναφέρει στο Nature Genetics ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή 13 ινστιτούτων σε πέντε χώρες.
H μηλιά, με την επιστημονική ονομασία Malus domestica, ανήκει στην οικογένεια Rosaceae που περιλαμβάνει το ένα τρίτο των ανθοφόρων φυτών. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν μεταξύ άλλων η τριανταφυλλιά, η αχλαδιά, η ροδακινιά, η φραουλιά και η σμεουριά.
Αυτό σημαίνει ότι η γενετική πληροφορία για τις μηλιές θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για πολλές ακόμα καλλιέργειες.
Τα μήλα των δεινοσαύρων
Υπάρχουν βέβαια και διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα είδη. Η μηλιά και η αχλαδιά έχουν 17 χρωμοσώματα, ενώ τα υπόλοιπα έχουν μεταξύ επτά και εννέα χρωμοσωμάτων.
«Διπλασιάζοντας σχεδόν το σύνολο του γονιδιώματός τους, οι μηλιές έχουν σήμερα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά καρπού σε σχέση με άλλα συγγενικά φυτά όπως οι ροδακινιές, οι σμεουριές και οι φραουλιές» δήλωσε στο AFP η Σου Γκάρντινερ, ερευνήτρια του νεοζηλανδικού Ινστιτούτου Έρευνας Φυτών και Τροφίμων, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι προκαταρκτικές γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτά τα συγγενικά είδη δείχνουν μάλιστα ότι ο τελευταίος κοινός τους πρόγονος έζησε πριν από 50 έως 65 εκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Τα γονιδιώματα των καλλιεργούμενων φυτών εκτιμάται ότι θα προσφέρουν πολύτιμη συνδρομή για τη διατροφική ασφάλεια του πλανήτη -η μελέτη των γονιδίων τους διευκολύνει τη δημιουργία νέων ποικιλιών όχι μόνο με μεθόδους γενετικής μηχανικής, αλλά και με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων.
Η τελευταία έρευνα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της γενετικής αλληλουχίας του σιταριού.
H μηλιά κατάγεται πιθανώς από την ανατολική Τουρκία και δεν αποκλείεται να ήταν το πρώτο καλλιεργούμενο δέντρο.
Η ποικιλία Γκόλντεν Ντελίσιους είναι μία από τις περίπου 7.500 ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μικρολίμανο: Ληστής εισέβαλε με μπαλτά σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών – Άρπαξε 12.000 ευρώ
- Η παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός από τη νίκη επί του Αμαρουσίου (vid)
- Μητρόπολη Αθηνών: Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας – Ανάρτηση Κώστα Μπακογιάννη
- Καιρός: Περαιτέρω επιδείνωση ενόψει, με καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Το εντυπωσιακό και παράδοξο φαινόμενο
- Live streaming: Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’
- Σάνεν Ντόχερτι: Πικρή δικαστική μάχη 18 μήνες από τον θάνατο της – Η περιουσία, ο πρώην σύζυγος και η προδοσία
- Ινδονησία: Εντοπίστηκε μία σορός μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους
- ΕΕ: Βαθαίνει το μισθολογικό χάσμα – Μπορούν οι συλλογικές συμβάσεις να λειτουργήσουν ως ανάχωμα;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)




















































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/POSTER-copy-7-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442