Tην επαναφορά της αρχικής προσαύξησης για εργασία Σαββάτου και Κυριακής ζητά η ΓΣΕΕ
Την επαναφορά της αρχικής διάταξης του νόμου περί προσαύξησης για την εργασία του Σαββάτου ή Κυριακής σε όλους τους κλάδους και δραστηριότητες ζητά η ΓΣΕΕ από τον υπουργό Εργασίας. Κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανεξήγητη υποχώρηση στα παράλογα αιτήματα των εργοδοτών, κυρίως των ξενοδόχων». Εντονες αντιδράσεις και από ΝΔ, ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Την επαναφορά της αρχικής διάταξης του νόμου περί προσαύξησης για την εργασία του Σαββάτου ή της Κυριακής σε όλους τους κλάδους και δραστηριότητες, χωρίς καμία εξαίρεση, ζητούν η ΓΣΕΕ από το υπουργείο Εργασίας.
Σε σχετική της ανακοίνωση την Πέμπτη, η ΓΣΕΕ την «ανεξήγητη υποχώρηση του υπουργού Εργασίας στα παράλογα αιτήματα των εργοδοτών και κυρίως των μεγαλοξενοδόχων» για τη μείωση από 50% στο 30%, αλλά και την πλήρη απαλλαγή για τις ξενοδοχειακές μονάδες, της προσαύξησης για την εργασία του Σαββάτου ή της Κυριακής, πέραν δηλαδή του 40ώρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
«Υπαναχώρηση παντελώς απαράδεκτη, αντεργατική και αντι – ασφαλιστική, ειδικότερα σε ένα κλάδο που οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και είναι χιλιάδες ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι σπουδαστές εκπαιδευόμενοι» σημειώνει η ΓΣΕΕ.
To ΠΑΜΕ αναφέρει σχετικά: «Τα δίνει όλα για την κερδοφορία της εργασίας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος … επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η εκτίμησή μας για την κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου», υπογραμμίζοντας ότι με τη ρύθμιση καταργείται η προσαύξηση στους εργαζομένους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
Το ΠΑΜΕ επικρίνει επίσης και την στάση της ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι η ηγεσία της «κοροϊδεύει, γιατί είναι γνωστό ότι πριν λίγες μέρες θεωρούσε ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις δήθεν λύνει προβλήματα της εργατικής τάξης».
Την αντίδραση του συνολικά στο νομοσχέδιο που «ουσιαστικά νομιμοποιεί τον εργασιακό μεσαίωνα» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλει την κατάθεση τροπολογιών τελευταίας στιγμής, όπως αυτή για την αμοιβή του Σαββατοκύριακου, που επιδεινώνουν την κατάσταση.
Όπως δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Είχαμε πει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αυτό το νομοσχέδιο αντί να καταργεί, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, τον εργασιακό μεσαίωνα, τον ρυθμίζει και ουσιαστικά τον νομιμοποιεί.»
»Ως να μην έφτανε αυτό, την τελευταία στιγμή ο υπουργός Εργασίας καταθέτει τροπολογίες που τον επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο κυρίως όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και την αμοιβή των εργαζομένων, όταν εργάζονται το Σαββατοκύριακο.»
«Επιβεβαιώνεται έτσι ότι και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπως και το αντίστοιχο για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση τα έχει εγκαταλείψει για να γραφτούν από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, στους οποίους προσφέρει γη και ύδωρ» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.
Νέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για ρύθμιση στο εργασιακό νομοσχέδιο διατυπώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης: «Η κυβέρνηση επιχειρεί, με εμβόλιμη διάταξη στο εργασιακό νομοσχέδιο, που είναι τώρα στη Βουλή, ουσιαστική παράκαμψη του ΑΣΕΠ, για προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Κάτω από την αόριστη και αυθαίρετη επίκληση εκτάκτων αναγκών, με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και συνοπτικές διαδικασίες, οι οργανισμοί και οι φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με 6μηνες συμβάσεις.»
»Αυτό συνιστά κατάφορη παραβίαση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ισότητας στην πρόσβαση για εργασία, όλων των ανέργων. Ο υπουργός Εργασίας, πρέπει άμεσα να αποσύρει την προκλητική αυτή διάταξη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442