Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Βουτιά» 4% στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη με «ξεπούλημα» στις τράπεζες

«Βουτιά» 4% στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη με «ξεπούλημα» στις τράπεζες

Απώλειες άνω του 3,5% σημειώνει το μεσημέρι της Πέμπτης το Χρηματιστήριο, ενώ νωρίτερα η πτώση είχε ξεπεράσει το 5%, καθώς οι επενδυτές, βλέπτοντας το spread στα ομόλογα να σκαρφαλώνει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου η πτώση ξεπερνά το 5%. Κάτω από τα 1,33 δολάρια το ευρώ.

Μεγάλες απώλειες σημειώνει και την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 14:10, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 3,81% στις 1.911,95 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 197,9 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, οι απώλειες ξεπέρασαν το 5% με την αγορά να κατρακυλά στις 1.886 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,23%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 3,31% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης είναι χαμηλότερα κατά 2,51%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει απώλειες 5,34%.

Από τις μετοχές που διακινούνται, 13 κινούνται ανοδικά, 129 πτωτικά και 35 παραμένουν σταθερές.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ο τραπεζικός κλάδος, με αφορμή την επανενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς η προσφυγή στο πακέτο στήριξης ερμηνεύτηκε ως «αδυναμία» να χρηματοδοτηθούν από μόνες τους στις αγορές.

«Οι τράπεζες οδηγούν την αγορά πτωτικά, καθώς η κερδοφορία τους αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την διεύρυνση των spreads που αντανακλά τους φόβους και τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η οικονομία εισέρχεται σε βαθιά ύφεση και ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εκτελέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας», είπε στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι Εθνική (-5,96% στα 12,94 ευρώ), Alpha Bank (-4,70% στα 6,29 ευρώ), ΟΠΑΠ (-4,37% στα 15,97 ευρώ), ΔΕΗ (-3,32% στα 13,12 ευρώ), Τρ.Πειραιώς (-6,52% στα 5,45 ευρώ) και ΟΤΕ (-1,91% στα 8,73 ευρώ).

Σε δημοσίευμα των Financial Times, την Πέμπτη, αναφέρεται ότι οι καταθέτες έχουν αποσύρει κεφάλαια 10 δισ. ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του 2010 από τις ελληνικές τράπεζες ή το 4,5% του συνολικού ενεργητικού τους. Τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ανακριβή από ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους.

Την ίδια ώρα, στα 10ετή ομόλογα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ 12ετίας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 456 μονάδες βάσης.

Η αγορά αναμένει και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αργότερα την Πέμπτη, σχετικά με τα κριτήρια αποδοχής κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν απώλειες, ενώ πτωτικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures. Στο επίκεντρο των διεθνών αγορών είναι οι αησυχίες για την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρεί κατά 1,01%, στο Παρίσι ο CAC-40 σημειώνει απώλειες 1,44% και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι χαμηλότερα κατά 1,03%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο