Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από τον ΦΜΑΠ και αφορολόγητο 400.000 ευρώ για τα ακίνητα
Την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
2
Την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο και το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Συγκεκριμένα:
Αξία ακίνητης περιουσίας Φορολογικός συντελεστής
Έως 400.000 0%
400.001 – 500.000 0,1%
500.001 – 600.000 0,3%
600.001 – 700.000 0,6%
700.001 – 800.000 0,9%
800.001 και άνω 1%
Για ακίνητες περιουσίες άνω των 5 εκατ. ευρώ θα ισχύει για τρία χρόνια συντελεστής 2%.
Η ισχύουσα φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εφαρμόζεται και κατά τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Επιβάλλεται φόρος 5% για τις δωρεές ακινήτων και 10% για τις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ (όπως η Εκκλησία), ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που ως σήμερα ήταν απαλλασσόμενα.
Τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εεκκλησίας και των ιερών μονών φορολογούνται με συντελεστή 20%.
Επίσης, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης ακινήτων στην ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών από 3% σε 15% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου.
Ταυτόχρονα, προσφέρεται προθεσμία για μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικό πρόσωπο με ευνοϊκούς όρους. Τα κτηματολογικά γραφεία ή υποθηκοφυλακεία υποχρεούνται εντός έξι μηνών να ενημερώσουν την ΓΓΠΣ για όλα τα ακίνητα αρμοδιότητάς τους που αποτελούν ιδιοκτησία εξωχώριων εταιρειών.
Υποχρεούνται επίσης να κοινοποιούν στη ΓΓΠΣ κάθε νέα τέτοια εγγραφή ή άλλη μεταβολή στα αρχεία τους.
Παράλληλα, ενεργοποιείται η Υπηρεσία Έρευνας και Ελέγχου Τιμών (ΥΠΕΕΤ) για τη συλλογή πληροφοριών για τις εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε προνομιακά φορολογικά καθεστώτα και εφαρμόζεται ενδελεχής έλεγχος εταιρειών στις οποίες μέτοχος είναι εξωχώρια εταιρεία.
Τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες
Η κλίμακα του νέου φόρου κατοχής θα εφαρμοστεί στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, συνεπώς εφόσον αυξηθούν, τότε και η κλίμακα φορολόγησης θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, από το 2011 θα αναπροσαρμόζονται, σε ετήσια βάση, οι αντικειμενικές αξίες και αρμόδιες επιτροπές θα εκτιμούν και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε να προσεγγίζουν τις εμπορικές αξίες.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυτομάτως αυξάνει 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακινήτων.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει βάλει στο στόχαστρο το «πόθεν έσχες» για ακίνητα σε 25 ακριβές περιοχές της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικώνθνα ελέγξει όλους τους φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές την τελευταία διετία, προκειμένου να διαπιστώσει αν η απόκτηση τους δικαιολογείται από το εισόδημά τους.
Οι έλεγχοι θα γίνουν σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να εντοπιστεί αν τα εισοδήματα μετά την αφαίρεση των τεκμηρίων ή τυχόν εκπιπτόμενων δαπανών μπορούν να καλύψουν αυτές τις αγορές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442