
Οι βιότοποι-υγρότοποι της Λέσβου
Κόλπος Γέρας – Έλος Ντίπι – Όρος Όλυμπος Η περιοχή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και περιλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση (Natura) 2000. Το όρος Όλυμπος (υψόμετρο 968μ.) καλύπτεται από δάση καστανιάς και πεύκης εκτός από την κορυφή που είναι γυμνή και βραχώδης. Παρουσιάζει ιδιαίτερο βοτανικό ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας του ενδημικού […]
Κόλπος Γέρας – Έλος Ντίπι – Όρος Όλυμπος
Η περιοχή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και περιλαμβάνεται στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση (Natura) 2000.
Το όρος Όλυμπος (υψόμετρο 968μ.) καλύπτεται από δάση καστανιάς και πεύκης εκτός από την κορυφή που είναι γυμνή και βραχώδης. Παρουσιάζει ιδιαίτερο βοτανικό ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας του ενδημικού είδους άλυσσο το λεσβιακό και άλλων σπάνιων για την Ελλάδα και την Ευρώπη φυτικών ειδών.
Ο Kόλπος της Γέρας είναι ένας εσωτερικός κόλπος ο οποίος επικοινωνεί με το Αιγαίο μέσω ενός στενού καναλιού. Κατά μήκος των ακτών του κόλπου έχουν σχηματιστεί υφάλμυρα έλη, όπως στο Λάρσο, στη Χαραμίδα και κυρίως στο Ντίπι, το οποίο, μαζί με τον ποταμό Ευεργέτουλα, δημιουργεί έναν υγρότοπο σημαντικής οικολογικής αξίας.
Υγρότοπος του Κόλπου Καλλονής
Ο Κόλπος της Καλλονής βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος με έκταση 110τ.χλμ. Ως υγρότοπος του Κόλπου της Καλλονής νοείται η ευρύτερη περιοχή, που, εκτός του θαλάσσιου τμήματος, περιλαμβάνει και έναν αρκετά μεγάλο αριθμό χερσαίων υγροτόπων, με γνωστότερους τις αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου, τους χειμάρρους Τσικνιάς, Βούβαρης, Αλμυροπόταμος, τη λιμνοθάλασσα των Μέσσων και τα έλη της Σκάλας Καλλονής, των Παρακοίλων και της Νυφίδας.
Ο κόλπος φιλοξενεί τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, καθώς και πλήθος υδρόβιων πουλιών, που είτε φωλιάζουν καθ όλη τη διάρκεια του έτους είτε αποτελούν εποχιακούς επισκέπτες.
Η περιοχή, πέρα από την αξία του φυσικού περιβάλλοντος με τη μεγάλη ποικιλία οικοτόπων και την ιδιαίτερη βιολογική ποικιλότητα που εμφανίζει (προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Φύση (Natura) 2000), αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα της Ελλάδας. Ονομαστή είναι η σαρδέλα Καλλονής.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου
- Αναστάσης Παπαληγούρας: Με την ελληνική σημαία το φέρετρο – Παρών Σαμαράς, Καραμανλής στο τελευταίο αντίο
- Απόκριες: Σε ποια καρναβάλια στην Αθήνα μπορείτε να γιορτάσετε το Σαββατοκύριακο
- Λόρα: «Μίλησε» το κινητό της – Εξέπεμψε στίγμα από το Βερολίνο για πρώτη φορά μετά τη φυγή της
- Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στην Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων
- Αγρότες: Αποχωρούν από το Σύνταγμα τα τρακτέρ εν μέσω επευφημιών
- Ισραηλινά ΜΜΕ: «Οι παίκτες της Χάποελ ζήτησαν την απομάκρυνση του Ιτούδη»
- Εκτός λειτουργίας ο Οδοντωτός – Ποια δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθούν
- Αποκάλυψη in: Η άγνωστη χαμένη ευκαιρία να αποφευχθεί η τραγωδία στη «Βιολάντα» και η ύποπτη αυτοψία από την Πολεοδομία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/david-billings-__I-gX-cnd8-unsplash-1-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442