Επέκταση ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και ισχυρά κίνητρα για συλλογή αποδείξεων
Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα εξασφαλίζουν στους πολίτες οι αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες) που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «πρωταγωνιστούν» στη φοροδιαφυγή. Επέκταση ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα.
Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα εξασφαλίζουν στους πολίτες οι αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες) που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «πρωταγωνιστούν» στη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο προωθεί την καθιέρωση ΦΠΑ για όλα τα επαγγέλματα και ταμειακές μηχανές σε όλο το φάσμα της αγοράς, καθώς με το νέο καθεστώς θα υπόκεινται στον φόρο γιατροί, δικηγόροι, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που σήμερα εξαιρούνται.
Στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τις αποδείξεις που θα «μετράνε» περισσότερο περιλαμβάνονται δαπάνες από γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, πατωματζήδες, αλουμινάδες, πλακάδες κ.ά.
Σύμφωνα με εισήγηση, οι αποδείξεις δαπανών που προέρχονται από κλάδους οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλό μέσο όρο εισοδημάτων, όπως οι παραπάνω, θα πρέπει να εκπίπτουν προσαυξημένες κατά 50%. Έτσι μια απόδειξη αυτής της κατηγορίας για δαπάνη 100 ευρώ θα οδηγεί σε έκπτωση από το εισόδημα 150 ευρώ.
Εναλλακτική πρόταση και πιο πιθανή να υλοποιηθεί είναι η διεύρυνση του -σημερινού- ύψους των εκπτώσεων του 40% της δαπάνης (για αποδείξεις έως 8.000 ευρώ).
Αποδείξεις πολλαπλών ταχυτήτων
Το σύστημα εκπτώσεων φόρου που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο οδηγεί στις αποδείξεις «πολλαπλών ταχυτήτων». Δηλαδή, σε πρώτο επίπεδο οι αποδείξεις θα διασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και σε δεύτερο εφόσον αφορούν σε επαγγελματικές ομάδες που θεωρείται ότι φοροδιαφεύγουν θα οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου.
Σε τρίτο επίπεδο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίζουν και έξτρα αφορολόγητο, πάνω από τα 12.000 ευρώ, εφόσον συγκεντρώνουν περισσότερες των απαιτουμένων αποδείξεις.
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, φορολογούμενος με εισόδημα κοντά στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει στην Εφορία αποδείξεις παραπάνω από 1.000-2.000 ευρώ.
Για έναν μέσο μισθωτό, το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνει για να ωφελείται από όλο το αφορολόγητο θα κυμαίνεται γύρω στα 6.000 ευρώ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.