«Ήξεις-αφίξεις» από τη βουλγαρική κυβέρνηση για τα ενεργειακά έργα
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε, τον Σεπτέμβριο, στις συνομιλίες μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δηλώνει ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ, ενώ «θολές» είναι και οι προοπτικές για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε, τον Σεπτέμβριο, στις συνομιλίες μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ, από το βήμα της Βουλής της χώρας.
«Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε [στο έργο κατασκευής] σε περίπτωση που ενδέχεται να χάσουμε χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τη συμπληρωματική συμφωνία που υπεγράφη από τη βουλγαρική Bulgargaz και τη ρωσική Gazprom, το 2006.
Ο κ. Τράικοφ εξήγησε πως με βάση τη συμπληρωματική συμφωνία των δύο πλευρών, «το κόστος για την προμήθεια φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 304 εκατ. δολάρια το 2007 και το 2008».
Αναφερόμενος στο έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», ο κ. Τράικοφ τόνισε πως οι κυβερνητικές εγγυήσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2010 δεν αντιστοιχούν στις προηγούμενες (ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ προβλεπόταν ως εγγύηση του βουλγαρικού Δημοσίου στον προηγούμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ).
Στόχος της κυβέρνησης, διευκρίνισε, είναι το έργο του πυρηνικού σταθμού να τεθεί στη «σωστή βάση και να αποφευχθεί η παροχή κρατικής εγγύησης. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε οι κρατικές εγγυήσεις, σίγουρα, δεν θα αντιστοιχούν σε προηγούμενα ποσά».
«Θολό» το μέλλον του Μπουργκάς
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Trasneft, Νικολάι Τόκαρεφ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης της ρωσικής συμμετοχής στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ενώ παράλληλα είπε ότι το Καζακστάν προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο.
Ο κ. Τόκαρεφ συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, που είχε την περασμένη Πέμπτη, εκτάκτως στη Μόσχα, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας- Ενέργειας Τράικο Τράικοφ με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σματκό και στις δηλώσεις του διαχώρισε το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη από τον αγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν, σε τουρκικό έδαφος, στον οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει και η Ρωσία.
«Πρόκειται για δύο διαφορετικά σχέδια: Ο Σαμσούντα-Τσεϊχάν θα γεμίσει πρωτίστως από τη μείωση των φορτίων [πετρελαίου] που διέρχονται από τα Στενά της Μαύρης Θάλασσας», είπε και πρόσθεσε ότι εκτός από τη μείωση του ρωσικού μεριδίου εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγοράς από την πλευρά του Καζακστάν ποσοστών της βουλγαρικής ή της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με την ρωσική ημερήσια εφημερίδα «Βρέμια Ναβαστιέι», ο κ. Τόκαρεφ είπε επίσης ότι «η κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου δεν μπορούν να προσδιορίσουν το καθεστώς του σχεδίου, ανησυχεί όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Ελλάδα».
«Στα τέλη Αυγούστου αποστείλαμε επίσημο αίτημα στον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, παρακαλώντας να μας πουν αν όσα έχουν διατυπωθεί είναι η επίσημη θέση τους ή προσωπική γνώμη, ωστόσο έως τώρα δεν λάβαμε απάντηση» είπε.
«Προς το παρόν, η Ρωσία δεν σκοπεύει να αρνηθεί το σχέδιο αυτό, παρά τα σχέδια συμμετοχής της στον πετρελαιαγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν», τονίζει η εφημερίδα.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.