Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τακτικά ψάρια φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τακτικά ψάρια φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Εμιλιάνο Αλμπανεσε διαπίστωσαν σε δείγμα σχεδόν 15.000 ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) από την Κίνα, την Ινδία, την Κούβα, την Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, το Περού και την Βενεζουέλα ότι η πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας είναι γενικά μειωμένη καθώς αυξάνεται η κατανάλωση ψαριών.
Για κάθε αύξηση που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην καταναλισκόμενη ποσότητα ψαριών (από ποτέ σε μερικές ημέρες την εβδομάδα σε περισσότερες ή καθημερινά) η συχνότητα της άνοιας έπεφτε κατά 19%.
Η μελέτη δείχνει ότι η σχέση ψαριών-άνοιας δεν αντανακλά απλώς τα οφέλη μια διατροφής υψηλής ποιότητας. Αποδεικνύει ότι οι ενήλικες οι ενήλικες που είναι λάτρεις του κρέατος έχουν αυξημένη συχνότητα άνοιας συγκριτικά με εκείνους που το αποφεύγουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και όταν συνυπολογίστηκε το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο Δρ Αλμπανεσε σημειώνει ότι η μελέτη στην φάση αυτή δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης αλλά στην επόμενη φάση θα προκύψουν πιο ουσιαστικά στοιχεία. Στην δεύτερη φάση θα μελετηθεί το ίδιο δείγμα ατόμων για να δουν οι ερευνητές αν η κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στο μέλλον.
Αν τα ψάρια προστατεύουν τον εγκέφαλο αυτό πιθανόν να μπορεί να αποδοθεί στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν ειδικά ο σολομός, ο τόνος και ο κολιός.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ιδιότητες που μπορούν να προλάβουν την άνοια, περιλαμβανομένων των δράσεων που προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα, περιορίζουν την φλεγμονή και βοηθούν στην πρόληψη της οικοδόμησης των αμυλοειδών πρωτεϊνών που παρατηρούνται συνήθως στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.