Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ η Τουρκία για δάνειο ύψους 40 δισ. δολαρίων

Κοντά σε συμφωνία με το ΔΝΤ η Τουρκία για δάνειο ύψους 40 δισ. δολαρίων

Θετικά, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου έως 40 δισ. δολάρια, οι διαπραγματεύσεις για την οποία έχουν «κολλήσει» πάνω από ένα χρόνο.

27

Θετικά, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός στο ενδεχόμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση νέου δανείου, οι διαπραγματεύσεις για την οποία έχουν «κολλήσει» πάνω από ένα χρόνο.

Η Τουρκία θα είναι «ισχυρότερη» αν καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, αν και, όπως ανέφερε, υπάρχουν «κάποιες δυσκολίες» αναφορικά με την έμφαση που δίνει το ΔΝΤ σε «πολιτικά ζητήματα».

«Είμαστε πολύ κοντά [σε συμφωνία], αλλά δεν ξέρω αν είναι και το ΔΝΤ. Οι συνάδελφοι μου και το ΔΝΤ θα συναντηθούμε ξανά τις επόμενες εβδομάδες, θα μιλήσουμε για τα οικονομικά θέματα και θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις» σημείωσε.

Από τότε που αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέφθηκε την Τουρκία, τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση νέου δανείου. Το ύψος του θα κυμαίνεται στα 20 με 40 δισ. δολάρια.

Τα δύο βασικά «αγκάθια» είναι τα όρια των κυβερνητικών δαπανών και το αίτημα του ΔΝΤ για την κατοχύρωση της πολιτικής ανεξαρτησίας της υπηρεσίας φορολογικών θεμάτων (σ.σ. τα πολιτικά ζητήματα για τα οποία κάνει λόγο ο Ερντογάν).

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,2% στο δ΄τρίμηνο του 2008 και τον περασμένο Φεβρουάριο η ανεργία εκτοξεύθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 16,1%. Για το 2009, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πτώση του ΑΕΠ έως και 5,9%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο