Η κατανάλωση κρέατος δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού
Νέα Υόρκη: Μεγάλη αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ κατανάλωση κρέατος (συνολικά, κόκκινου κρέατος, κατεργασμένου ή μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες) και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες.
Νέα Υόρκη: Μεγάλη αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ κατανάλωση κρέατος (συνολικά, κόκκινου κρέατος, κατεργασμένου ή μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες) και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες.
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας και κατεργασμένο είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού από άλλες γυναίκες. Ωστόσο υπάρχουν και έρευνες που δεν έχουν διαπιστώσει ανάλογο συσχετισμό. Τα κορεσμένα λιπαρά που εμπεριέχονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα έχουν σχετιστεί με τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε ορισμένες μελέτες, αλλά όχι σε όλες.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer ο Δρ Τζέφρι Καμπατ και οι συνεργάτες του στο Κολέγιο Ιατρικής «Aλμπερτ Αϊνστάιν» το Μπρονξ της Νέας Υόρκης μελέτησαν στοιχεία για 120.775 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στην μελέτη NIH-AARP Diet and Health Study. Οι συμμετέχουσες είχαν δώσει στοιχεία για την διατροφή τους και πόσο συχνά έτρωγαν συγκεκριμένα τρόφιμα, όταν εισήχθησαν στην μελέτη την περίοδο 1995-1996. Επίσης παρείχαν πληροφορίες στους ερευνητές για τον τρόπου μαγειρικής που ακολουθούσαν ως προς το κρέας.
Εντός οκτώ ετών 3.818 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν σχετίστηκε με την πρόσκληση κρέατος συνολικά, του κόκκινου κρέατος, του λευκού, του επεξεργασμένου ή του μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες ή το επίπεδο καλού ψησίματος του κρέατος.
Η μελέτη περιλάμβανε λεπτομερείς πληροφορίες για τις μεθόδους προετοιμασίας του κρέατος και έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα αυτά δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνολικά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.