Ο βελονισμός μειώνει τoν πόνο των βρεφικών κολικών
Θεσσαλονίκη: O βελονισμός σε βρέφη με κολικούς φαίνεται ότι μειώνει τον πόνο και κατά συνέπεια μειώνει και το έντονο και συχνό κλάμα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού, στην Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη: O βελονισμός σε βρέφη με κολικούς φαίνεται ότι μειώνει τον πόνο και κατά συνέπεια μειώνει και το έντονο και συχνό κλάμα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού, στην Θεσσαλονίκη.
H μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40 βρέφη με κολικούς πόνους και έντονο και συχνό κλάμα, που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τα μισά από τα βρέφη έλαβαν επιφανειακό βελονισμό στο σημείο βελονισμού ΠΕ4 στο κάθε χέρι, για 20 δευτερόλεπτα, σε τέσσερις συνεδρίες, ενώ τα υπόλοιπα δεν έλαβαν.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς δεν γνώριζαν ποιά μέθοδος εφαρμόσθηκε, αλλά κλήθηκαν να συμπληρώσουν πριν και μετά τη θεραπεία ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία βαθμολογούσαν σε δεκάβαθμη κλίμακα (1-10) την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα του κλάματος και την έκφραση του πόνου στα παιδιά τους, στη διάρκεια της ημέρας.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη, που έλαβαν επιφανειακό βελονισμό παρουσίασαν στατιστικά σημαντική ελάττωση στην ένταση και τη συχνότητα του κλάματος. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του πρωινού (06.00 έως 12.00) η ένταση του κλάματος μεταβλήθηκε από το 6 πριν τη θεραπεία, στο 2 μετά τη θεραπεία, για την ομάδα των βρεφών, που υποβλήθηκαν σε επιφανειακό βελονισμό.
Αντίθετα, στην άλλη ομάδα ελέγχου η μεταβολή ήταν ασήμαντη (από 6 σε 5). Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν στατιστικά σημαντική.
Η έκφραση του πόνου στο πρόσωπο των βρεφών ήταν λιγότερο έντονη στην ομάδα, που έλαβε βελονισμό. Κατά την εκτίμηση των γονέων, ο επιφανειακός βελονισμός ήταν περισσότερο αποτελεσματικός στον έλεγχο των συμπτωμάτων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442