Φλαβονοειδές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που τρώνε άφθονες ποσότητες φυτικών τροφίμων και χυμών που περιέχουν το φλαβονοειδές, απιγενίνη, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που τρώνε άφθονες ποσότητες φυτικών τροφίμων και χυμών που περιέχουν το φλαβονοειδές, απιγενίνη, μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Η απιγενίνη εμπεριέχεται στο κόκκινο κράσι, την σάλτσα ντομάτας, τον μαϊντανό, το σέλινο και άλλα φυτικά τρόφιμα και αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την υγεία.
Η Δρ Μάργκαρετ Γκέιτς και οι συνεργάτες της στο Νοσοκομείο Brigham and Women και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη εξηγούν ότι «τα φλαβονοειδή είναι συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν τα μόρια οξυγόνου». Σε μελέτες που έχουν γίνει και συγκρίνεται η πρόσκληψη φλαβονοειδών μεταξύ των γυναικών με και χωρίς καρκίνο των ωοθηκών, όσες ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών και ειδικότερα απιγενίνης είχαν οριακά σημαντική μείωση του κινδύνου νόσησης από καρκίνο των ωοθηκών, έναντι των γυναικών που ανέφεραν την μικρότερη πρόσληψη απιγενίνης.
Οι ερευνητές στα πλαίσια της παρούσας μελέτης κατέγραψαν τα τρόφιμα που έτρωγαν περισσότερο σε διάστημα μιας εβδομάδας 1.141 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και 1.183 γυναίκες χωρίς καρκίνο.
Οι συμμετέχουσες ήταν 51 ετών κατά μέσο όρο, είχαν όμοια χαρακτηριστικά εκτός από αυτές που είχαν καρκίνο των ωοθηκών και είχαν αναφέρει περισσότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου του καρκίνου και είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη μάζα σώματος και ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Αντιθέτως, τα άτομα της ομάδας ελέγχου είχαν ελαφρώς υγιεινότερη διατροφή συνολικά.
Από τα διατροφικά δεδομένα οι επιστήμονες υπολόγισαν την πρόσληψη πέντε κοινών φλαβονοειδών (myricetin, kaempferol, quercetin, luteolin και απιγενίνη) που προσλαμβάνουμε μέσω της κατανάλωση τσαγιού, κόκκινου κρασιού, μήλων, λάχανου, μαρουλόφυλλων, πορτοκαλιών, σέλινου, σάλτσας ντομάτας και blueberries.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμιά σχέση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και καρκίνου των ωοθηκών στις αναλύσεις που επέτρεψαν να συνυπολογιστούν και παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών όπως η ηλικία, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, ο θηλασμός, η γέννα, το ιστορικό επίδεσης σαλπίγγων και η σωματική δραστηριότητα.
Μόνο η κατανάλωση απιγενίνης σχετίστηκε με την υποκείμενη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών.