Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του ενδομητρίου η ακρυλαμίδη

Δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του ενδομητρίου η ακρυλαμίδη

Νέα Υόρκη: Εν αντιθέσει με ευρήματα ολλανδικής έρευνας, σουηδική μελέτη έρχεται να δείξει ότι η μακροχρόνια διατροφική κατανάλωση ακρυλαμίδης δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου.

Νέα Υόρκη: Εν αντιθέσει με ευρήματα ολλανδικής έρευνας, σουηδική μελέτη έρχεται να δείξει ότι η μακροχρόνια διατροφική κατανάλωση ακρυλαμίδης δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer, ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον εξηγούν ότι στοιχεία από ζωικές μελέτες υποστηρίζουν την καρκινογόνο δράση της ακρυλαμίδης, αλλά τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν καταδεικνύουν κλινική σχετικότητα με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Η μόνη εξαίρεση ήταν μια ολλανδική μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν δύο χρόνια και είχε δείξει ότι η ακρυλαμίδη (χημική ουσία που εμπεριέχεται στα τρόφιμα όταν αυτά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες) σχετίζεται στον μετεμμηνοπαυσιακό ωοθηκικό και ενδομητρικό καρκίνο στις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης αυτής, οι Σουηδοί ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία από 61.226 άτομα που είχαν εγγραφεί στο Σουηδικό Αρχείο Μαστογραφίας. Οι γυναίκες, που ήταν ελεύθερες καρκίνου στην αρχή, συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια το 1987-1990 και μετά το 1997.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διήρκεσε 17,7 χρόνια, 687 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του ενδομητρίου. Δεν προέκυψαν στοιχεία ότι η χρήση ακρυλαμίδης επηρέαζε τον κίνδυνο κακοήθειας και αυτά τα στοιχεία δεν μεταβλήθηκαν ανάλογα με το κάπνισμα.

Η πολυπαραγοντική αναλογία κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου στις γυναίκες του υψηλότερου τεταρτημορίου πρόσληψης ακρυλαμίδης (κατά μέσο όρο 33,8 γραμμάρια την ημέρα) συγκριτικά με εκείνες του χαμηλότερου τεταρτημορίου (15,9 γραμμάρια/ημέρα) ήταν 0,96.

Η ασυνέπεια μεταξύ των δύο μελετών ίσως οφείλεται στις διαφορετικές κλίμακες έκθεσης στην ακρυλαμίδη. Το μέσο χαμηλότερο επίπεδο πρόσληψης της ολλανδικής έρευνας ήταν το υψηλότερο στην σουηδική μελέτη, ενώ το μέσο υψηλότερο επίπεδο της σουηδικής ήταν ελαφρώς υψηλότερο στην ολλανδική. Εναλλακτικά είναι πιθανόν η σχέση που παρατηρείται στην προηγούμενη μελέτη απλώς να είναι τυχαίο εύρημα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο