Ανακαινίζεται για πρώτη φορά το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού στην Κωνσταντινούπολη
Το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού με ιστορία 1.500 χρόνων, το οποίο είχε κατασκευαστεί κατά τη βυζαντινή περίοδο για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της Κωνσταντινούπολης σε νερό, πρόκειται να ανακαινιστεί για πρώτη φορά. Το μνημείο κατακλύζεται ετησίως από εκατομύρια επισκέπτες.
38
Το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού με ιστορία 1.500 χρόνων, το οποίο είχε κατασκευαστεί κατά τη βυζαντινή περίοδο για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της Κωνσταντινούπολης σε νερό, πρόκειται να ανακαινιστεί για πρώτη φορά. Το μνημείο κατακλύζεται ετησίως από εκατομύρια επισκέπτες.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Zaman, σε πρώτη φάση θα κατεδαφιστεί το οίκημα που βρίσκεται πάνω από το Υδραγωγείο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργεί προβλήματα στο όλο οικοδόμημα.
Το οίκημα που θα κατεδαφιστεί στεγάζει σήμερα διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.
Ο έγκριτος καθηγητής οθωμανικής και τουρκικής ιστορίας και διευθυντής του Μουσείου Τόπκαπι Ιλμπέρ Ορταϊλί αναφέρει ότι το οίκημα, το οποίο επιφέρει βλάβη στο Υδραγωγείο, πρέπει να κατεδαφιστεί με σχετική τελετή.
Μάλιστα, αφού εξηγεί ότι τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο δεν είχε παραχωρηθεί άδεια οικοδόμησης υπεράνω του υδραγωγείου, αναφέρει: «Τα κτίσματα, που επιφέρουν βλάβες στο Υδραγωγείο, είναι προϊόντα της β μεταρρυθμιστικής περιόδου. Σήμερα, εκεί υπάρχουν κτίσματα που ανταγωνίζονται την Αγία Σοφία. Αυτά χαλούν την εικόνα τόσο της πόλης, όσο και του Σουλτάναχμετ. Αποτελούν εικαστικό ρύπο. Παράλληλα, καθίστανται αιτία για την καθίζηση του Υδραγωγείου. Για το λόγο αυτό αξίζει συγχαρητηρίων η απόφαση για την κατεδάφιση του κτιρίου».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα»
- Λίβανος: Ο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να τηρήσουν «πλήρως» την κατάπαυση του πυρός
- Τραμπ: Ο πάπας Λέων είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει, αλλά έχει αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική
- Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ – «Εντάσσεται» στην εκεχειρία με τις ΗΠΑ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: – Παραιτηθείτε… – Δεν εκβιάζομαι…
- Η βαθμολογία στη Euroleague και τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό
- Μπαρτζώκας: «Το επίπεδο της Euroleague είναι καλύτερο από ποτέ»
- Europa League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών – Πότε είναι ο τελικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442