Εκμετάλλευση της ευελιξίας του Συμφώνου, αλλά χωρίς υπερβάσεις, συστήνει η Κομισιόν
Τη δυνατότητα να επωφεληθούν τα κράτη μέλη από την ευελιξία που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις, δίνει η ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 7 Νοεμβρίου.
Τη δυνατότητα να επωφεληθούν τα κράτη μέλη από την ευελιξία που περιλαμβάνει το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις, δίνει η ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 7 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη να ακολουθούν ορισμένες αρχές που διασφαλίζουν τόσο τα περιθώρια ευελιξίας που περιέχει το Σύμφωνο όσο και την ανάγκη τήρησης των κανόνων περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της Επιτροπής επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων θα πρέπει να αναμένεται μια επιδείνωση της κατάστασης των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών. Για τον επόμενο χρόνο, η Κομισιόν εκτιμά μάλιστα ότι η επιδείνωση αυτή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ των χωρών μελών με σημαντικές όμως διαφορές να παρατηρούνται μεταξύ των «27».
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την καταβολή πιστώσεων εγγυήσεων δεν επηρεάζουν άμεσα το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, θα πρέπει να αναμένεται ωστόσο μια επιβάρυνση του πραγματικού οικονομικού κόστους από την καταβολή δημοσίων εγγυήσεων.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα υπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών επηρεάζουν ήδη το ύψους του δημοσίου χρέους των κρατών μελών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών προκαλεί αναπόφευκτα και ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, ιδίως στις χώρες που έχουν εκτεθεί περισσότερο.
Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή σημειώνει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής εξισορροπώντας τις ανάγκες βραχυπρόθεσμης σταθεροποίησης με τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εφαρμόζοντας το Σύμφωνο οι χώρες μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών τους θα συνοδεύεται από τη λήψη μέτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να είναι προσαρμοσμένες στην κατάσταση και έχοντας ως γνώμονα την επιστροφή σε υγιείς δημοσιονομικές θέσεις.
Στο πλαίσιο της ευελιξίας στην εφαρμογή του Συμφώνου, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να ακολουθούν τις εξής αρχές:
-Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι διατηρήσιμη λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες για τερματισμό της κρίσης.
-Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με ισχυρούς και αξιόπιστους θεσμούς για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των προϋπολογισμών.
-Στο σχεδιασμό που αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ευελιξία και διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
-Οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τη ζήτηση μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και προσωρινές.
Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα στήριγμα για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Τέλος, η Επιτροπή διευκρινίζει στην εισήγησή της προς τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα πρέπει να γίνεται μια διάκριση μεταξύ των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που πηγάζουν από λάθη στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και τις κυκλικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών από την εφαρμογή εθνικών σχεδίων διάσωσης. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις στα επίπεδα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών που οφείλονται στα εθνικά σχέδια διάσωσης θα λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία επιτήρησης.
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.