Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στο έλεος του φόβου η Γουόλ Στριτ παρά τη σανίδα σωτηρίας στην AIG

Στο έλεος του φόβου η Γουόλ Στριτ παρά τη σανίδα σωτηρίας στην AIG

Ο εφιάλτης της «μαύρης Δευτέρας» αναβίωσε στη Γουόλ Στριτ -αν και σε μικρότερη κλίμακα- παρά την κίνηση σωτηρίας της AIG. Βουτιά 450 μονάδων για τον Dow Jones· με τις 2.000 μονάδες φλερτάρει πλέον ο Nasdaq. Νέα πτώση και στην Ευρώπη. Αλμα του πετρελαίου, άνοδος-ρεκόρ για χρυσό και ασήμι. Η αμερικανική κυβέρνηση ενισχύει τα κεφάλαια της Fed.

95

Κλίμα που θύμιζε έντονα τη «μαύρη Δευτέρα» μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Lehman Brothers επικράτησε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τους δείκτες να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Τρίτη συνεχόμενη ημέρα ραγδαίας καθόδου και στην Ευρώπη.

Παρά την εξαγορά ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων της American Investment Group από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι επενδυτές παρέμειναν σκεπτικοί και εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι θα επακολουθήσει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Βουτιά σχεδόν 450 μονάδων, πολύ χαμηλότερα από τις 11.000 μονάδες πραγματοποίησε ο Dow Jones για να διαμορφωθεί στις 10.610,80 μονάδες (-4,05%).

Αλλά και ο Standard & Poors 500 υποχώρησε κατά 4,71% μέχρι τις 1.156,39 μονάδες.

Ο Nasdaq φλερτάρει επικίνδυνα πλέον με τις 2.000 μονάδες, αφού απώλεσε 4,94% την Τετάρτη στις 2.098,85 μονάδες.

Αβέβαιοι για το μέλλον οι επενδυτέςστράφηκαν μαζικά σε ασφαλέστερες επενδύσεις όπως κρατικά χρεόγραφα και εμπορεύματα.

Αλμα 6 δολαρίων, στα 97,16 δολάρια,έκανε το αργό πετρέλαιο, το οποίοπροσεγγίζει εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι. Το Μπρέντ κέρδισε 5,62 δολάρια μέχρι τα 94,84 δολάρια.

Ρεκόρ 9ετίας κατέγραψε ο ρυθμός ανόδου της τιμής του χρυσού, ενώ τα κέρδη για το ασήμι ήταν τα μεγαλύτερα από το… 1979.

Η τιμή του χρυσού (συμβόλαια Δεκεμβρίου) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε κατά 70 δολάρια, στα 850,50 η ουγγιά, ενώ το ασήμι κατά 1.158 δολάρια, στα 11.675 δολάρια η ουγγιά.

Το τριμηνιαίο διατραπεζικό επιτόκιο Libor ανέβηκε 19 μονάδες βάσεις στο 3,06% -η πιο μεγάλη άνοδος από το 1999.

Ανησυχία προκάλεσε η ενίσχυση κεφαλαίων της Fed από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, με χρεόγραφα του αμερικανικού δημοσίου αξίας 40 δισ. δολαρίων με διάρκεια 35 ημερών.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό 17 ετών υποχώρησαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο -επίπεδο πολύ χαμηλότερο του αναμενόμενου.

Κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων κινήθηκε ο FTSE 100 και συγκεκριμένα στις 4.912,40 μονάδες, αφού υποχώρησε κατά 2,30%. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 5.860,98 μονάδες μετά από πτώση κατά 1,77%.

Στο Παρίσι ο CAC 40 μόλις συγκρατήθηκε στις 4.000,11 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,18% ενώ στη Ζυρίχη ο SMI βρέθηκε στις 6.654,33 μονάδες με πτώση κατά 1,18%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο