Τρίτη 14 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Μέτριος ο «βιενουά» στην ελληνική αυλαία

Μέτριος ο «βιενουά» στην ελληνική αυλαία

Γλυκόπικρη γεύση άφησε η Εθνική στην τελευταία της παράσταση στο Euro 2008. Η Ελλάδα ηττήθηκε 2-1 από την Ισπανία στο τελευταίο ματς του 4ου ομίλου στο «Βαλς Ζίτσενχαϊμ» του Σάλτσμπουργκ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης προηγή-θηκε στο 42 με τον Χαριστέα, αλλά οι «φούριας ρόχας» γύρισαν το ματς με τέρματα των Ντε Λα Ρεδ στο 61 και Γκουίθα στο 88. 
- Όλες οι ειδήσεις για το Euro 2008

66

Γλυκόπικρη γεύση άφησε η Εθνική στην τελευταία της παράσταση στο Euro 2008. Η Ελλάδα ηττήθηκε 2-1 από την Ισπανία στο τελευταίο ματς του 4ου ομίλου στο «Βαλς Ζίτσενχαϊμ» του Σάλτσμπουργκ και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς, η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ πάλεψε, κυνήγησε τη νίκη, πέτυχε το πρώτο της γκολ με τον Χαριστέα, αλλά δεν έφτασαν για να πάρει τη νίκη.

Το τέρμα του επιθετικού της Νυρεμβέργης έφερε μνήμες… Πορτογαλίας, αλλά αρκούσαν πάλι δύο στιγμές απροσεξίας και ατυχίας στην ελληνική άμυνα για να κάνει αρχικά ο Ντε Λα Ρεδ το 1-1 και ο Γκουίθα στο 87 το 1-2 για την Ισπανία που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.
 
Αλλαγές είχε προαναγγείλει ο Ρεχάγκελ στο ματς με την Ισπανία, αλλαγές και έκανε. Ο Γερμανός τεχνικός σε σχέση με την αναμέτρηση με τη Ρωσία άλλαξε τα πλάγια μπακ, με τους Βύντρα και Σπυρόπουλο να παίρνουν τη θέση των Τοροσίδη και Σεϊταρίδη, αλλά και την επίθεση, με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να παίρνει τη θέση του Λυμπερόπουλου.

Στα χαφ τέλος, ο Καραγκούνης έπαιξε αντί του Πατσατζόγλου, με την Εθνική μας να διατηρεί το 4-3-3.

Με τη σειρά του ο Λουίς Αραγονιές, παρέταξε μια διαφορετική Ισπανία συγκριτικά με τους δύο πρώτους αγώνες του ομίλου, με τον Ινιέστα να είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που είχε παίξει και στον αγώνα με τη Σουηδία.

Ο Ισπανός τεχνικός έκανε λοιπόν 10 αλλαγές, θέλοντας σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς για την ομάδα του να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες που δεν είχαν παίξει μέχρι στιγμής.

Μέχρι το πρώτο μισό του ημιχρόνου δεν είχε σημειωθεί κάποια σημαντική φάση μπροστά στις δύο εστίες, οι ισπανοί όμως ήλεγχαν το παιχνίδι. Οπλο τους ήταν η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η συνεχή αλλαγή θέσεων των Φάμπρεγας και Ινιέστα στο χώρο του κέντρου, που άλλαζαν με ευκολία την μπάλα.

Μάλιστα, από το κέντρο ήρθε και η πρώτη καλή φάση του αγώνα στο 23, όταν ο Τσάμπι Αλόνσο με ψηλοκρεμαστό σουτ κάτω από τη σέντρα (!) απείλησε την εστία του Νικοπολίδη. Ο ίδιος παίκτης στο 30 και στο 37 είχε δυο καλές προσπάθειες με σουτ εκτός περιοχής.

Από την άλλη, η Ελλάδα και στο παιχνίδι αυτό είχε τις γνωστές δυσκολίες στη δημιουργία και δεν μπορούσε να απειλήσει ούτε οργανωμένα, ούτε με αντεπιθέσεις. Τα μπακ δεν ανέβαιναν, κίνηση δεν υπήρχε, ενώ υπήρχε και μεγάλη απόσταση μεταξύ κέντρου και επίθεσης. Ανασταλτικά, οι έλληνες μέσοι ελάχιστες φορές έκοβαν, ενώ για πίεση ψηλά ούτε λόγος.

Κόντρα στη ροή όμως του αγώνα, οι έλληνες χτύπησαν με αυτό που ξέρουν καλά: τα στημένα. Στο 42 ο Καραγκούνης εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Σαλπιγγίδης με την κίνηση του παρέσυρε δύο αμυντικούς, και ο αφύλακτος Χαριστέας με δυνατή κεφαλιά τίναξε τα δίχτυα του Ρέινα για το 1-0, το οποίο ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Με την ψυχολογία να είναι υπέρ τους, οι Ελληνες διεθνείς θέλησαν να μπουν δυνατά στο δεύτερο μέρος, αλλά η Ισπανία ήταν αυτή που πίεζε και έφτασε κοντά στο γκολ. Ο Τσάμπι Αλόνσο, ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, έπιασε στο 53 ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, τραντάζοντας το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη.

Οι Ισπανοί κυκλοφορούσαν με πολύ άνεση την μπάλα στην ελληνική άμυνα, εκμεταλλευόμενοι και την κόπωση των αντιπάλων τους.

Το γκολ για τους Ίβηρες φαινόταν θέμα χρόνου και τελικά ήρθε στο 60. Ο Γκουίθα με κεφαλιά γύρισε την μπάλα στον Ντε Λα Ρεδ, ο Κυργιάκος δεν πρόλαβε να πάει πάνω στην μπάλα, και ο μέσος της Χετάφε κεραυνόβολησε τον Νικοπολίδη για το 1-1.

Σε αυτή τη φάση η ελληνική ομάδα ήταν άτυχη, καθώς ο Αντζας είχε ήδη σηκωθεί για να αντικαταστήσει τον Κυργιάκο, με την αλλαγή τελικά να γίνεται μετά το γκολ. Λίγο μετά στο 64, Αμανατίδης και Χαριστέας άλλαξαν την μπάλα πολύ ωραία και ο τελευταίος από πλάγια θέση δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ρέινα, σουτάροντας στην έξω πλευρά του δοκαριού. 

Η ισοφάριση έκανε τους Ελληνες να βγουν μπροστά κυνηγώντας ένα δεύτερο γκολ. Μια κόντρα όμως έξω από την περιοχή στο 73, παραλίγο να στοιχίσει στην ομάδα, καθώς ο Γκουίθα βγήκε σε θέση βολής, αλλά πλάσαρε άστοχα, όπως και ο Ντε Λα Ρεδ στο 77.

Στο 79 ο Αμανατίδης σπατάλησε μια καλή ευκαιρία σουτάροντας άουτ από καλή θέση, ενώ το ματς στο τελευταίο 10λεπτο είχε γίνει πολύ ανοιχτό, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το τέρμα της νίκης. Το γκολ της νίκης ήρθε τελικά στο 87 για τους Ισπανούς με τον Γκουίθα να κάνει εύκολα με κεφαλιά το 2-1. 

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουεμπ (Αγγλία)

Κίτρινες: Καραγκούνης, Μπασινάς, Βύντρα – Γκουϊθα, Αρμπελόα

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (62 Αντζας), Δέλλας, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης (74 Τζιόλης), Σαλπιγγίδης (86 Γιαννακόπουλος), Αμανατίδης, Χαριστέας.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Αραγονιές): Ρέινα, Αρμπελόα, Ναβάρο, Αλμπιόλ, Χουανίτο, Τσάμπι Αλόνσο, Ντε Λα Ρεδ, Φάμπρεγας, Σέρχιο Γκαρσία, Ινιέστα (58 Καθόρλα), Γκουίθα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Απριλίου 2026
Cookies