Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Χωροταξικό Σχέδιο

Ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Χωροταξικό Σχέδιο

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Πέμπτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά να κάνει λόγο μάλιστα για «παπαρολογίες». Επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη στο σχέδιο πόλης των εκτός σχεδίου περιοχών και για αλλαγή του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών.

88

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Πέμπτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά να κάνει λόγο μάλιστα για «παπαρολογίες». Επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη στο σχέδιο πόλης των εκτός σχεδίου περιοχών και για αλλαγή του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της πολεοδομικής νομοθεσίας, θα αλλάξει ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι των οικοδομών και θα αυστηροποιηθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σουφλιά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης «περί παρωδίας διαλόγου στη σύνταξη του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, κάνοντας λόγο για υποκρισία».

«Στην Ελλάδα μιλάμε για προστασία περιβάλλοντος όταν λείπουν τα βασικά εργαλεία για να γίνει αυτό, όπως είναι το χωροταξικό σχέδιο, το δασολόγιο και το κτηματολόγιο. Είμαστε υποκριτές στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε, της μεγαλύτερης, όπως είπε, «χωροταξικής μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στη χώρα, που θα την πάει μπροστά 15 χρόνια», προσθέτοντας ότι, πίσω από το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που είναι ομπρέλα για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κανένα συμφέρον». Επανέλαβε δε, ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις βελτιωτικές προτάσεις που θα γίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να απαγορευθεί τελείως σε ορίζοντα 10ετίας, η εκτός σχεδίου δόμηση, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον κ. Σουφλιά.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Για την εκτός σχεδίου δόμηση εμείς έχουμε πάρει θέση. Όχι στην κατάργηση, αλλά δραστικός περιορισμός με συγκεκριμένα μέτρα. Δεν μπορείτε να ρίχνετε βομβίτσες και να μην παίρνετε θέση».

Ο κ. Σουφλιάς, μάλιστα, έκανε λόγο για «παπαρολογίες», απευθυνόμενος είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε -σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη, Νίκο Σιγάλα- σε επιχειρήματα που εξέφρασαν οικολογικές οργανώσεις.

Αναφερόμενος στη σύνταξη του δασολογίου και στην άποψη που εκφράζεται ότι «άπαξ δάσος, πάντα δάσος», σημείωσε με έμφαση:

«Αν κάνουμε δασολόγιο με τις αεροφωτογραφίες του 1945, τότε ο μισός πληθυσμός θα πρέπει να ξεσπιτωθεί», εκφράζοντας την πάγια άποψη του ότι θα πρέπει να γίνει με τις αεροφωτογραφίες του ‘60 και του ‘70.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης όσο και οι βουλευτές, Ροδούλα Ζήση και Χρήστος Βερελής μίλησαν για «άναρχο σχέδιο, χωρίς ευδιάκριτους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο