Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα του Κιότο

Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα του Κιότο

Σκληρή επίθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καταλογίζοντας στην ηγεσία του υπουργείου «άγνοια των νόμων, των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας και των συνεπειών για την Ελλάδα».

28

Σκληρή επίθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καταλογίζοντας στην ηγεσία του υπουργείου «άγνοια των νόμων, των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας και των συνεπειών για την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, είναι εκτός τόπου και χρόνου» και ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να πάρει πίσω τη δήλωση του υφυπουργού του «με την οποία μεταθέτει τις ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν».

«Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο είναι κατηγορηματική. Η Ελλάδα είναι σε μη συμμόρφωση, είναι εκτός των ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο. Άρα, είναι εκτός του συστήματος ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπών, συνεπώς, είναι εκτός Κιότο» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Όλοι είχαν προειδοποιήσει γι αυτή την καταδίκη. Το είχε κάνει ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Δήμας, το είχαμε κάνει εμείς στη Βουλή, το είχαμε κάνει και στην Ευρωβουλή. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέλεξε, όταν γίνονταν αυτές οι προειδοποιήσεις, να μιλήσει για επιθέσεις, για κινδυνολογία κ.ο.κ.

»Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να ξέρει πολύ καλά, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κινήσει διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι μπαίνει σε αμφιβολία -σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- η αξιοπιστία όλου του συστήματος, από την καταδίκη της Ελλάδας από τον ΟΗΕ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε, τέλος, ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι «η ανταλλαγή των μηνυμάτων με τον αρμόδιο επίτροπο, τον κ. Δήμα, στερείται σοβαρότητας».

Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ ήρθε λίγο μετά το «πινγκ- πονγκ» ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά και του επιτρόπου Στ.Δήμα, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι με διαρροές προαναγγέλλει δεινά για τη χώρα μας. Ο εκπρόσωπος, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στην Κομισιόν, ανταπέδωσε τα πυρά και γνωστοποίησε ότι μετά την καταδίκη από τον ΟΗΕ θα κινηθεί εναντίον της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχόλιο έκανε τη Μ.Πέμπτη ο δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης, λέγοντας ότι «το περιβάλλον δεν είναι πεδίο πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι του Κιότο, νομίζω δε πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Μπορεί μετά από 2-3 μήνες, να αποδειχθεί ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα, παρατήρησε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και πρόσθεσε: «Εμπιστεύομαι και τους δύο, και τον κύριο Δήμα και τον κύριο Σουφλιά που είναι προσωπικός μου φίλος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο