Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Προκαταρκτική έρευνα κατά Σ.Μπάγια για δηλώσεις του περί λειτουργίας της Δικαιοσύνης

Προκαταρκτική έρευνα κατά Σ.Μπάγια για δηλώσεις του περί λειτουργίας της Δικαιοσύνης

Προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτ.Μπάγια διέταξε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδάς για την κριτική που άσκησε ο πρώτος για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. «Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής». δήλωσε ο κ. Μπάγιας.

96

Προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτ.Μπάγια διέταξε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδάς για την κριτική που άσκησε ο πρώτος αναφορικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε συνέντευξη του. «Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής». δήλωσε ο κ. Μπάγιας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή την σε βάρος του έρευνα δήλωσε ότι κλήθηκε κατόπιν εντολής του κ. Σανιδά να δώσει εξηγήσεις για τη συνέντευξη που παραχώρησε και στην οποία ασκούσε κριτική για τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Λυπάμαι. Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα – συνταγματικά κατοχυρωμένα» δήλωσε ο κ. Μπάγιας.

«Επισημαίνω ακόμη ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων (άρθρο 91 παρ. 5) η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα.

» Δεν διεκδικώ το αλάθητο της κριτικής μου. Διεκδικώ όμως το δικαίωμά μου να μπορώ να ασκώ κριτική. Και θα επιμείνω στο δικαίωμά μου αυτό. Θα πρέπει όλοι, περιλαμβανομένου και του κ. Σανιδά, να γνωρίζουν ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής».

Ο ΔΣΑ και τρεις δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Διοικητικών Δικαστών), σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι δημιουργείται μέγα θέμα με την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κ. Μπάγια.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν τα εξής:

«Στην εποχή της καλοπέρασης, της σιωπής, των δημοσίων σχέσεων και της αδράνειας οι ελεύθερες και αδέσμευτες φωνές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους περιχαρακωμένους και με ιεραρχική δομή, όπως η Δικαιοσύνη.

»Οι δηλώσεις αποτελούσαν άσκηση τολμηρής κριτικής που ξέφευγε από τα γνωστά στερεότυπα που επικρατούν στο χώρο της Δικαιοσύνης και εμποδίζουν τη δημόσια έκφραση κριτικών απόψεων. Είναι χρέος όμως του δικαστικού συνδικαλισμού να υπερβαίνει αυτούς τους φραγμούς, γιατί η Δημοκρατία και οι πολίτες έχουν ανάγκη από τέτοιες φωνές.

»Η Δικαιοσύνη δεν προστατεύεται με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, αλλά με την έμπρακτη καθημερινή ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της, έτσι που να πείθει την κοινή γνώμη.

»Ο νομικός κόσμος είναι αποφασισμένος να γίνει ασπίδα για όλους όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν ελεύθερη φωνή και αποκλειστικό γνώμονα το δίκαιο και τη συνείδησή τους».

Tο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή κατά του κ. Μπάγια «παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, μη ομαλού κοινοβουλευτικού βίου» ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσε πως «η κυβέρνηση Καραμανλή έχασε το μέτρο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση καταργεί στην πράξη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» προσθέτωντας ότι «θα μείνει στην ιστορία, ως η κυβέρνηση της φίμωσης των εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων, της καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου και της απαγόρευσης άσκησης κριτικής».

Την διαμαρτυρία του κόμματός του για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων, εξέφρασε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών της δίκης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Κανταρτζής υποστήριξε πως «ασκείται δίωξη για την έκφραση γνώμης, που ποδοπατά βάναυσα το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης».

«Όταν ασκείται πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προέδρου μιας συνδικαλιστικής ένωσης, δηλαδή σε βάρος συνδικαλιστών, τότε ας αναλογιστεί ο καθένας πώς θα αισθάνονται οι κατώτεροι δικαστές» συμπλήρωσε ο κ. Κανταρτζής.

H ΓΣΕΕτονίζει ότιη πειθαρχική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς σε βάρος του κ. Μπάγια, «αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αυταρχικής, αλαζονικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του κ. Σανιδά, συστηματικού διώκτη των απεργών, των εκπροσώπων των εργαζομένων και κάθε είδους συνδικαλιστικής δραστηριότητας».

Η ΓΣΕΕ «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και το καθεστώς δικαστικού αυταρχισμού, που εφαρμόζει η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι όποιοι τυχόν εμπνευστές τέτοιων ενεργειών, για να εκφοβίσει και να ποδηγετήσει την πολιτική ζωή της χώρας σε άνωθεν εντολές και ενέργειες του μηχανισμού ελέγχου της λειτουργίας και της απονομής δικαιοσύνης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο