Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έκτακτη χρηματοδότηση της Τράπεζας της Αγγλίας σε βρετανική στεγαστική τράπεζα

Έκτακτη χρηματοδότηση της Τράπεζας της Αγγλίας σε βρετανική στεγαστική τράπεζα

Ελεύθερη πτώση 26% σημείωσε την Παρασκευή η μετοχή της πέμπτης μεγαλύτερης βρετανικής στεγαστικής τράπεζας Northern Rock, καθώς ανακοινώθηκε ότι έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

27

Ελεύθερη πτώση 26% σημείωσε την Παρασκευή η μετοχή της πέμπτης μεγαλύτερης βρετανικής στεγαστικής τράπεζας Northern Rock, καθώς ανακοινώθηκε ότι έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

Η μετοχή της υποχώρησε σε χαμηλό εξαετίας, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει βρετανική τράπεζα εδώ και 30 χρόνια.

Ουρές πελατών σχηματίστηκαν έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας, παρά τις διαβεβαιώσεις τω Αρχών ότι δεν κινδυνεύουν τα χρήματά τους. Υπολογίζεται ότι έχουν ήδη γίνει αναλήψεις συνολικού ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

Από χθες, Πέμπτη, οι απώλειες ανέρχονται στο 46%. Η τράπεζα προειδοποίησε για κέρδη 500-540 εκατ. λιρών στο σύνολο του 2007, έναντι 647 εκατομμυρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η βρετανική κυβέρνηση εξουσιοδότησε την Τράπεζα της Αγγλίας να παράσχει οικονομική υποστήριξη στη Northern Rock, καθώς η εταιρεία χορήγησης ενυπόθηκων δανείων κατέγραψε φέτος τις μεγαλύτερες απώλειες, σε εθνικό επίπεδο, λόγω της κρίσης στις πιστωτικές αγορές.

«Η απόφαση να χορηγήσουμε ρευστό στην Northern Rock αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρεία στην αποτίμηση των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων και της αγοράς διασφάλισης ενυπόθηκων δανείων», σημειώνει η κυβέρνηση της χώρας σε ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν η ΤτΑ και η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA).

«Η FSA κρίνει ότι η Northern Rock είναι φερέγγυα εταιρεία και πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η αρχή ως προς τα κεφάλαιά της» υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει ωστόσο το ύψος του ποσού που θα παράσχει η κεντρική τράπεζα της χώρας στην Northern Rock, τη μεγαλύτερη εταιρεία χορήγησης δανείων στη Βρετανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Daily Telegraph κατηγορεί το Σάββατο τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. «Επί δέκα χρόνια απολαμβάναμε μία πλαστή ευημερία, που βασιζόταν όχι σε μία αυξημένη παραγωγικότητα, αλλά στην τιμή των κατοικιών, στα δάνεια και, σε ένα βαθμό, στη μετανάστευση» σημειώνει η εφημερίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο