Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση χαμηλών δόσεων πλούσιας σε πολυφαινόλη μαύρης σοκολάτας φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τη σύνθεση του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξειδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση χαμηλών δόσεων πλούσιας σε πολυφαινόλη μαύρης σοκολάτας φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει τη σύνθεση του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξειδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει την πρόσληψη τροφών με βάση το κακάο με μειωμένη αρτηριακή πίεση, αλλά το πως η συνηθισμένη κατανάλωση κακάο επιδρά στην αρτηριακή πίεση και το βιοενεργό νιτρικό οξείδιο παρέμενε άγνωστη.
Ο Δρ Ντιρκ Ταουμπερτ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολονίας στη Γερμανία έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 44 άτομα με υψηλή-φυσιολογική αρτηριακή πίεση ή πρώιμη υπέρταση που με τυχαία επιλογή πήραν για 18 εβδομάδες είτε μαύρη σοκολάτα (6,3 γραμμάρια/ημέρα με 30mg πολυφαινολών) είτε λευκή σοκολάτα χωρίς πολυφαινόλη.
Η μαύρη σοκολάτα συσχετίστηκε με 2,9/1,9 mm Hg μείωση της αρτηριακής πίεσης χωρίς συνοδευτικές αλλαγές στο σωματικό βάρος ή τα επίπεδα της γλυκόζης, των λιπιδίων ή του δείκτη οξειδωτικού στρες ισοπροστάτη-8. Η συχνότητα της υπέρτασης έπεσε από το 86% στο 68%.
Καθώς έπεφτε η αρτηριακή πίεση, παρατηρήθηκε αύξηση του δείκτη του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξειδίου, S-γλουταθειόνης. Φαινόλες του κακάο εντοπίστηκαν στο πλάσμα μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.
Καμιά εκ των προαναφερόμενων παρατηρήσεων δεν έγιναν με την λευκή σοκολάτα.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι μικρές ποσότητες εμπορικά διαθέσιμης σοκολάτας μπορούν να απονείμουν όμοιες δυνατότητες μείωσης της αρτηριακής πίεσης με τους διατροφικούς περιορισμούς που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματική στην μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.