Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων
Νέα Υόρκη: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, από τα μήλα και τα αχλάδια μέχρι την μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Νέα Υόρκη: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, από τα μήλα και τα αχλάδια μέχρι την μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακής» χοληστερόλης και μειώνοντας τη φλεγμονή.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ομάδα ερευνητών μελέτησε τρεις νέες βάσεις δεδομένων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για να καθορίσει την περιεκτικότητα των τροφών σε φλαβονοειδή και ανέλυσαν διατροφικά ερωτηματολόγια από 34.489 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Iowa Women’s Health Study.
Οι επιστήμονες εξέτασαν ιδιαιτέρως τη σχέση μεταξύ ποσότητας φλαβονοειδών, διατροφής και καρδιακής νόσου και θανάτου σε διάστημα 16 ετών. Τα νέα στοιχεία επέτρεψαν στους ερευνητές να μελετήσουν τόσο τα φλαβονοειδη συνολικά όσο και επτά διαφορετικά υποκατηγορίες τους.
Τρεις υποκατηγορίες, οι ανθοκυανιδίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας καρδιακής νόσου, αρτηριακής νόσου ή καρδιαγγειακής νόσου. Η μείωση του κινδύνου κυμαινόταν από 10% για τις ανθοκυανιδίνες και την σχετική με την καρδιά θνησιμότητα μέχρι και 22% για τις φλαβόνες και την καρδιακή νόσο.
Συγκεκριμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν επίσης με μείωση του κινδύνου στην καρδιακή, αγγειακή και τη θνησιμότητα γενικότερα, περιλαμβανομένου του πίτουρου, το οποίο παρείχε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, των μήλων, των αχλαδιών και του κόκκινου κρασιού, που μειώνουν τον καρδιαγγειακό και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, των γκρέιπφρουτ που μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και των φραουλών και της σοκολάτας που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά, και θα πρέπει να επαληθευτούν σε άλλες προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα.
health.in.gr
- Χολαργός: 14χρονος πήγε σε ραντεβού-παγίδα με 20χρονη και τον μαχαίρωσαν – «Έχουμε τσακωθεί, μου την είχαν στημένη»
- Τα δεδομένα για Νικς και Αντετοκούνμπο – Το σενάριο για Λέικερς
- Τελετή παράδοσης-παραλαβής τεχνολογικού εξοπλισμού δωρεά του Kaizen Foundation – Γ. Κεφαλογιάννης
- Θέατρο Αθηνών: Δύο αιώνες ζωής και 70 χρόνια θεατρικής δράσης αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Taste Atlas Awards: Γεύση κορυφής για την Ελλάδα στις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου – Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα δυνατά όπλα
- Νετανιάχου: Θα συναντηθεί με τον Τραμπ για τη Γάζα στις 29 Δεκεμβρίου
- Η μητσοτακική πτέρυγα επιτίθεται ευθέως στον Καραμανλή και οδηγεί τη ΝΔ σε εσωκομματική κρίση
- Ζάκυνθος: «Ήταν ό,τι πολυτιμότερο είχα στη ζωή μου» – Συγκλονίζουν οι γονείς του μικρού Λίο που κατασπάραξε το pitbull
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442