Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Νέα Υόρκη: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, από τα μήλα και τα αχλάδια μέχρι την μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νέα Υόρκη: Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, από τα μήλα και τα αχλάδια μέχρι την μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, βοηθούν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να προστατευθούν από τη στεφανιαία νόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά συστατικά, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές και έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακής» χοληστερόλης και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ομάδα ερευνητών μελέτησε τρεις νέες βάσεις δεδομένων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για να καθορίσει την περιεκτικότητα των τροφών σε φλαβονοειδή και ανέλυσαν διατροφικά ερωτηματολόγια από 34.489 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Iowa Women’s Health Study.

Οι επιστήμονες εξέτασαν ιδιαιτέρως τη σχέση μεταξύ ποσότητας φλαβονοειδών, διατροφής και καρδιακής νόσου και θανάτου σε διάστημα 16 ετών. Τα νέα στοιχεία επέτρεψαν στους ερευνητές να μελετήσουν τόσο τα φλαβονοειδη συνολικά όσο και επτά διαφορετικά υποκατηγορίες τους.

Τρεις υποκατηγορίες, οι ανθοκυανιδίνες, οι φλαβανόνες και οι φλαβόνες συσχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας καρδιακής νόσου, αρτηριακής νόσου ή καρδιαγγειακής νόσου. Η μείωση του κινδύνου κυμαινόταν από 10% για τις ανθοκυανιδίνες και την σχετική με την καρδιά θνησιμότητα μέχρι και 22% για τις φλαβόνες και την καρδιακή νόσο.

Συγκεκριμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν επίσης με μείωση του κινδύνου στην καρδιακή, αγγειακή και τη θνησιμότητα γενικότερα, περιλαμβανομένου του πίτουρου, το οποίο παρείχε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, των μήλων, των αχλαδιών και του κόκκινου κρασιού, που μειώνουν τον καρδιαγγειακό και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, των γκρέιπφρουτ που μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και των φραουλών και της σοκολάτας που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά, και θα πρέπει να επαληθευτούν σε άλλες προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα.

health.in.gr

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο