Συντηρητικό προλαμβάνει τις αλλεργικές αντιδράσεις του κρασιού
Λονδίνο: Μια νέα τεχνική συντήρησης των σταφυλιών για την μαζική παραγωγή κρασιού, ίσως προλαμβάνει τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί σε μερικά άτομα το κρασί, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chemical and Industry.
Λονδίνο: Μια νέα τεχνική συντήρησης των σταφυλιών για την μαζική παραγωγή κρασιού, ίσως προλαμβάνει τις αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί σε μερικά άτομα το κρασί, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chemical and Industry.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καρθαγένης με επικεφαλής τον Δρ Φρανσίσκο Αρτες-Χερνάντεζ διαπίστωσε ότι η χρήση όζοντος για τη διατήρηση των σταφυλιών φρέσκων ήταν 90% αποτελεσματική, όπως και το διοξείδιο του θείου που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί.
Το διοξείδιο του θείου έχει όμως σχετιστεί με αλλεργίες όπως το άσθμα και οι ημικρανίες, αν και οι ειδικοί υποψιάζονται ότι άλλες ιδιότητες του κρασιού μπορεί να προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι ισταμίνες και οι ταννίνες, που ενυπάρχουν φυσιολογικά στο κρασί, ειδικά στο κόκκινο, πιστεύεται ότι προκαλούν καταστάσεις όπως ο κνησμός, τα εξανθήματα, η διάρροια και το άσθμα.
Οι Ισπανοί επιστήμονες συνέκριναν την διαδικασία αποθήκευσης των σταφυλιών με τη χρήση διοξειδίου του θείου και με τη χρήση όζοντος.
Διαπίστωσαν ότι το όζον ήταν 90% εξίσου αποτελεσματικό, αλλά, καθώς είναι αέριο με βάση το νερό, δεν έχει τις παρενέργειες του διοξειδίου του θείου.
Επίσης παρατήρησαν ότι τα σταφύλια που είχαν αποθηκευθεί με τη βοήθεια του όζοντος, είχαν έως και τετραπλάσια αντιοξειδωτικά από τα υπόλοιπα σταφύλια. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ερμηνεύουν τη παρατήρηση αυτή.
«Πρόκειται για μια νέα τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συντήρηση των σταφυλιών και να βοηθά στην πρόληψη των αλλεργιών και την ενίσχυση των ευεργετικών συστατικών ταυτόχρονα», σημειώνει ο Δρ Αρτες-Χερνάντεζ.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.