Οσφυϊκή παρακέντηση συντελεί στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ
Νέα Υόρκη: Αμερικανοί επιστήμονες αναγνώρισαν μια ομάδα πρωτεϊνών σε υγρό που συνέλεξαν με οσφυϊκή παρακέντηση, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε ζώντες ασθενείς.
Νέα Υόρκη: Αμερικανοί επιστήμονες αναγνώρισαν μια ομάδα πρωτεϊνών σε υγρό που συνέλεξαν με οσφυϊκή παρακέντηση, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε ζώντες ασθενείς.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Neurology, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Κέλβιν Λι έκανε σύγκριση ομάδων πρωτεϊνών που συλλέχθηκαν από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό 34 πασχόντων από νόσο Αλτχάιμερ και 34 ατόμων ιδίου προφίλ χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ.
Μια ομάδα 23 πρωτεϊνών εντοπίστηκε και με ακρίβεια αναγνώριζε τους 32 από τους 34 πάσχοντες και τους 32 από τους 34 μη πάσχοντες.
Το πρωτεϊνικό προφίλ που εντοπίστηκε στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε μια ομάδα επικύρωσης αποτελούμενη από 28 άλλους ασθενείς. Αναγνώρισε με ακρίβεια 9 από τους 10 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και 15 από τους 18 ασθενείς με άλλες μορφές άνοιας.
Ενώ τα παραπάνω στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, θα πρέπει να επαληθευθούν σε μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη.
Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη, μια πολυκεντρική μελέτη (χρηματοδοτούμενη από ομοσπονδιακά κονδύλια) στην οποία πολλοί συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε οσφυϊκή παρακέντηση και εγκεφαλική απεικόνιση. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να επαληθεύσουν τα στοιχεία της μελέτης του Δρ Λι.