Αυξημένος κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου για τους επιβιώσαντες λεμφώματος
Νέα Υόρκη: Οι επιβιώσαντες μη Hodgkin λεμφώματος αντιμετωπίζουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης δεύτερης κακοήθειας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Νέα Υόρκη: Οι επιβιώσαντες μη Hodgkin λεμφώματος αντιμετωπίζουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης δεύτερης κακοήθειας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Έρευνας με επικεφαλής την Δρ Nadejda Y. Mudie έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 2.456 πάσχοντες από μη Hodgkin λέμφωμα που είχαν υποβληθεί σε αγωγή το διάστημα 1973-2000 και διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου οφειλόταν στην λευχαιμία ή στον καρκίνο των πνευμόνων.
Μελετώντας περαιτέρω το ζήτημα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ασθενείς που υποβληθεί σε θεραπεία σε κέντρα που συμμετείχαν στην έρευνα British National Lymphoma Investigation. Όλα τα άτομα ήταν νεότερα των 60 ετών στη φάση της πρώτης θεραπευτικής παρέμβασης.
Συνολικά 123 δευτεροπαθείς κακοήθειες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια κατά μέσο όρο 7,7 ετών ιατρικής παρακολούθησης, με 15ετή αθροιστική πιθανότητα δεύτερου καρκίνου σε ποσοστό 11%.
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους άνδρες, μεταξύ των οποίων η 15ετής πιθανότητα ήταν 14%, συγκριτικά με το 9% στις γυναίκες.
Οι επιβιώσαντες είχαν σχεδόν 9πλάσια αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας και σχεδόν 2πλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων.
Όσο μεγαλύτερος ο ασθενής κατά τη φάση της πρώτης θεραπείας, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος υποκείμενης κακοήθειας, με 15ετή συχνότητα 17% για τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπευτική παρέμβαση στα 50 έτη και άνω, συγκριτικά με το 7% για τους νεότερους ασθενείς.
Οι γυναίκες παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, πιθανόν διότι η θεραπεία του μη Hodgkin λεμφώματος προκαλούσε πρόωρη εμμηνόπαυση.
health.in.gr
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Το Παγκόσμιο Κύπελλο… ξεκινάει: Το βράδυ της Παρασκευής η κλήρωση του Μουντιάλ 2026
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ποταμός – Κινδύνευσαν τουρίστες και κάτοικοι στη Φοινικούντα
- Αγρότες: Χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, «η πιο μεγάλη κινητοποίηση από το 2016» – Στα σκοινιά η κυβέρνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442