Σικάγο: Δύο μερίδες σόγιας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη έως και 9% αρκεί η σόγια να μην είναι μαγειρεμένη, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη στο Σικάγο.
Σικάγο: Δύο μερίδες σόγιας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη έως και 9% αρκεί η σόγια να μην είναι μαγειρεμένη, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη στο Σικάγο.
Ο Δρ Τζέιμς Αντερσον του Πανεπιστημίου του Κεντάκι επανεξέτασε στοιχεία 57 μελετών για την επίδραση των πρωτεϊνών της σόγιας στην χοληστερόλη και παρατήρησε ότι μπορεί να προκύψει 8% με 9% πτώση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης από την κατανάλωση ωμής πρωτεΐνης σόγιας με τη μορφή δύο μερίδων (340ml) γάλακτος σόγιας την ημέρα ή δύο (57 γραμμαρίων) μερίδων τυριού σόγιας.
Όφελος προκύπτει επίσης και από προϊόντα σόγιας όπως τα φυστίκια, η προσθήκη σκόνης σόγιας σε τροφές ή το edamame, μια ωμή ή ημιβρασμένη μορφή φασολιού σόγιας ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία.
«Οι πρωτεΐνες της σόγιας αυξάνουν τη δραστηριότητα των υποδοχέων της LDL κυρίως στο ήπαρ, το οποίο την αποβάλει από τον οργανισμό. Η κατανάλωση σόγιας λοιπόν, αυξάνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που διασπούν την χοληστερόλη», εξηγεί ο Δρ Αντερσον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διπλασιασμός της καταναλισκόμενης ποσότητας σόγιας συντελεί σε μείωση της χοληστερόλης κατά επιπλέον 1% με 2%, επομένως οι λάτρεις της σόγιας δεν θα πρέπει να προβούν σε υπερβολές.
Τέλος, η συνιστώμενη ποσότητα σόγιας θα πρέπει να καταναλώνεται σε δυο ξεχωριστές μερίδες και όχι σε μια διότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ικανότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί την ποσότητα της πρωτεΐνης.