«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ισπανία ο νέος «καταστατικός χάρτης» της Καταλονίας
Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την καταλανική Βουλή ο νέος «καταστατικός χάρτης» της περιοχής. Η Καταλονία είναι έθνος, τα δικαστήρια ανεξάρτητα από τα κεντρικά και οι φόροι θα εισπράττονται χωριστά. Όλα αυτά προκαλούν «πονοκέφαλο» στη Μαδρίτη.
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή της Καταλονίας ο νέος «καταστατικός χάρτης» της περιοχής. Η Καταλονία θεωρείται ξεχωριστό έθνος, τα δικαστήρια θα ανεξάρτητα από τα κεντρικά, ενώ οι φόροι θα εισπράττονται χωριστά. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη Μαδρίτη…
Ήδη, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα ντε λα Βέγα ξεκαθάρισε ότι το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από Κοινοβούλιο της χώρας, αφού προηγουμένως εξεταστεί η συνταγματικότητά του. Η ίδια εξέφρασε πολλές αμφιβολίες για αυτό το τελευταίο.
Όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι ο νέος καταστατικός χάρτης (El Estatut, στα καταλανικά) ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα τοπικά κόμματα, επομένως και από το «παράρτημα» του κυβερνώντος κόμματος στην Καταλονία, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία. «Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι σοσιαλιστές είπαν ναι σε πολλά πράγματα» γράφει η εφημερίδα El Pais.
Σημειώνεται ότι η Καταλονία κυβερνάται από τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC) -ο ηγέτης του Πασκουάλ Μαραγκάλ είναι πρόεδρος της Καταλονίας- το Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας (ERC) και οι Πράσινοι (ICV).
O Μαραγκάλ διατέλεσε δήμαρχος της Βαρκελώνης από το 1982 έως το 1997 και θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.
Toν νέο καταστατικό χάρτη ψήφισε και το δεξιό καταλανικό κόμμα CiU -από τα ιστορικότερα κόμματα της περιοχής-, ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) ήταν το μόνο που τον καταψήφισε.
Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει ο νέος χάρτης είναι η ίδρυση ξεχωριστού Ανώτατου Δικαστηρίου και η αλλαγή του συστήματος απόδοσης φόρων στο κεντρικό κράτος (δεδομένου ότι η Καταλονία είναι από τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας).
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολλές Ισπανίες… Όλοι τις αγαπάμε, αλλά θέλουμε και να τις αλλάξουμε λίγο» δήλωσε ο Πασκουάλ Μαραγκάλ. Ο ίδιος άφησε πάντως να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο και εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο με τον πρωθυπουργό Θαπατέρο.
«Ο πρωθυπουργός είναι άνθρωπος απόλυτα ειλικρινής, ευθύς, άξιος σεβασμού και έχει κατ επανάληψη πει ότι σέβεται τον όρο έθνος για την Καταλονία. Πιστεύω ότι θα κάνω τα πάντα για να πείσω όλη την Ισπανία για τον όρο αυτό, θα δουλέψουμε όλοι μαζί, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο τα πράγματα να πάνε καλά» δήλωσε σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.
Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να θεωρήσει το σχέδιο ως απλή αναθεώρηση του συντάγματος. Το συντηρητικό κόμμα, το οποίο δεν βλέπει με συμπάθεια τις κινήσεις των αυτόνομων περιοχών για περισσότερη ανεξαρτησία, εκφράζει φόβους ότι η Ισπανία οδηγείται σε ομοσπονδιακό σύστημα ανάλογο των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.
Πάντως, οι ηγέτες της Καταλονίας είχαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους τη στήριξη του ηγέτη της Χώρας των Βάσκων, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε. Ο τελευταίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει το δικό του σχέδιο για περισσότερη ανεξαρτησία της περιοχής, όμως, συνάντησε την άρνηση της Βουλής της Ισπανίας.
To λεγόμενο Plan Ibarretxe απορρίφθηκε με 313 ψήφους κατά, έναντι 29 υπέρ.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας