Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

Επιτεύχθηκε η τελική συμφωνία για τη διαγραφή χρεών των φτωχών χωρών

Δεκαοκτώ εκ των φτωχότερων χωρών θα δουν χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να διαγράφονται, καθώς τα πλουσιότερη έθνη κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να επικυρώσουν τη σχετική συμφωνία του περαμσένου Ιουλίου.

28

Δεκαοκτώ εκ των φτωχότερων χωρών θα δουν χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να διαγράφονται, καθώς τα πλουσιότερη έθνη κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να επικυρώσουν τη σχετική κατ αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Σε διαγραφή χρεών φτωχών κρατών -τα περισσότερα από τα οποία αφρικανικά- αναμένεται να προχωρήσει την Κυριακή και η Παγκόσμια Τράπεζα. Συνολικά, η ελάφρυνση φτάνει τα 40 δισ. δολάρια και πρόκειται να αγγίξει στο μέλλον τα 55 δισ. δολάρια, όταν άλλα εννέα κράτη θα γίνουν δικαιούχοι του προνομίου αυτού.

Η αρχική συμφωνία για τη διαγραφή των χρεών είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο στη Σκοτία ανάμεσα στους ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών. Εντούτοις, μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη ανησυχούσαν ότι τα μέλη της G8 θα απέφευγαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της κίνησης αυτής στα οικονομικά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της αρχικής συμφωνίας, στη διάρκεια των ετήσιων συνόδων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ αυτήν την εβδομάδα, οι ηγέτες των οκτώ πλουσιοτέρων κρατών υποσχέθηκαν τα επιπλέον κονδύλια, κατευνάζοντας έτσι τις αντιρρήσεις των μικρότερων κρατών-μελών των οργανισμών.

«Ο κόσμος ήρθε πιο κοντά», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο όλο εγχείρημα της διαγραφής των χρεών.

Τα αφρικανικά έθνη καλωσόρισαν την εξέλιξη, διατήρησαν όμως τις επιφυλάξεις τους για τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας, καθώς και για το εάν θα γίνουν αυστηρότεροι οι όροι για τη λήψη νέων πιστώσεων.

Αμεσα επωφελούνται η Μπενίν, η Βολιβία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Αιθιοπία, η Γκάνα, η Γουιάνα, η Ονδούρα, η Μαδαγασκάρη, το Μάλι, η Μαυριτανία, η Μοζαμβίκη, η Νικαράγουα, ο Νίγηρας, η Ρουάντα, η Σενεγάλη, η Τανζανία, η Ουγκάντα και η Ζάμπια. Οι εννέα χώρες που αναμένεται να κάνουν σύντομα χρήση της ρύθμισης είναι οι: Καμερούν, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Γκάμπια, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Μαλάουι, Σαο Τομέ και Σιέρα Λεόνε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο