Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΣΟΚ στην πρόεδρο της Βουλής για το νομοθετικό έργο
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα πραγματοποίησε την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας αντικοινοβουλευτικό τρόπο προώθησης του νομοθετικού έργου από την κυβέρνηση. Οι Συντονιστές καταγγέλουν «σαλαμοποίηση» του ασφαλιστικού.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα πραγματοποίησε την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας αντικοινοβουλευτικό τρόπο προώθησης του νομοθετικού έργου από την κυβέρνηση.
Η απόφαση για την παράσταση διαμαρτυρίας ελήφθη στη διάρκεια της συνεδρίασης των Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία συζητήθηκαν τα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Κατά τη συνεδρίαση έγινε λόγος για «σαλαμοποίηση» του ασφαλιστικού.
Εν συνεχεία, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, ο κοινοβουλευτκός εκπροσώπος Χάρης Καστανίδης και ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβησαν στην πρόεδρο της Βουλής.
Σχετικά, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε: «Τον τελευταίο καιρό, η ΝΔ συνεχώς παραβιάζει την κοινοβουλευτική τακτική: Με τη μορφή τροπολογιών, εισάγει για συζήτηση ολόκληρα νομοσχέδια, που ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό των τραπεζών, η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ και η κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής Τηλεπικοινωνιών».
»Με αυτόν τον τρόπο, δεν παρέχεται ούτε ο αναγκαίος χρόνος συζήτησης των ρυθμίσεων, ούτε δίνεται η δυνατότητα για συζήτηση στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα. (Το ασφαλιστικό των Τραπεζών συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών, ενώ άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων). Αυτήν την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά καταγγείλαμε στην πρόεδρο της Βουλής, και της επισημάναμε την ευθύνη που φέρει και η ίδια, για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής νομιμότητας» σημείωσε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση άνοιξε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Τα έβαλε με τους εργαζόμενους και το λαό. Τώρα ανοίγει και κοινοβουλευτικό μέτωπο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».
Απάντηση Απ.Σταύρου
Απάντηση στην παράσταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απ.Σταύρου σχετικά με την κατάθεση τροπολογιών που «παραβιάζουν την κοινοβουλευτική πρακτική». Ο κ. Σταύρου διένειμε ενδεικτικό κατάλογο με τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τόσο σε «άσχετα» νομοσχέδια, όσο και ημέρες και ώρες που η Βουλή δεν είχε προγραμματισμένη δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα παρέθεσε:
– Δώδεκα συμβάσεις, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν τροπολογίες, όπως η σύμβαση για την Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία στην οποία συμπεριλήφθηκε διάταξη για τις εκλογές των γιατρών, η διεθνής σύμβαση για τη διατήρηση των αποδημητικών πτηνών στην οποία συμπεριλήφθηκαν τροπολογίες για το Μετρό Αθηνών και το Ειδικό Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, καθώς και η συμφωνία για το διασυνοριακό έγκλημα στην οποία περιλήφθηκε τροπολογία για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
– Είκοσι τρεις νόμους με τροπολογίες σε μη συναφή νομοσχέδια όπως η τροπολογία για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων στο νομοσχέδιο για την οργάνωση των πετρελαιοειδών (3054/2002) ή η τροπολογία για τα ΚΤΕΟ στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς επί των συντάξεων του Δημοσίου (3245/2004).
Και νόμους με τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά την Παρασκευή ή το Σάββατο, όπως η τροπολογία Σκανδαλίδη-Β.Παπανδρέου στο νομοσχέδιο «αναβάθμιση πολιτικής προστασίας» (Παρασκευή 29/3/2002, 19:30), οι τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Μισθώσεις ακινήτων» (Σάββατο 1/3/2003, 10:00) και η τροπολογία Χριστοδουλάκη-Τσοχατζόπουλου για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στο νομοσχέδιο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής» (Παρασκευή 2/1/2004, 19:30, διακοπές Χριστουγένννων).
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.