Τη συμβιβαστική πρόταση υποστήριξε μέχρι τέλους η Ελλάδα στις Βρυξέλλες
Την αποτυχία των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν επί των κοινοτικών κονδυλίων 2007-2013 επιβεβαίωσε ο Κ.Καραμανλής, μιλώντας για δυσμενές και περίπλοκο περιβάλλον διαπραγμάτευσης. «Υποστηρίξαμε μέχρι τέλους την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας» είπε.
Την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2007-2013 επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας για «δυσμενές και περίπλοκο περιβάλλον διαπραγμάτευσης». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας υποστήριξε μέχρι τέλους την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας.
Η συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας περιλάμβανε τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με το 1,06%, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, του κοινοτικού ΑΕΠ.
Προέβλεπε επίσης το «πάγωμα» των βρετανικών επιστροφών και αναδιανομή μεταξύ των δαπανών για τις ποικίλες πολιτικές της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα με τους υπολογισμούς, η χώρα μας θα λάμβανε ένα ποσό μεταξύ 13 και 14 δισ. ευρώ. Τα χειρότερα σενάρια από την άλλη πλευρά κάνουν λόγο για ποσό 12 δισ. ευρώ που θα αποδοθεί στην Ελλάδα.
Ωστόσο, από τη στιγμή που η Σύνοδος των Βρυξελλών δεν κατέληξε σε κάποια, συμβιβαστική έστω, λύση, αλλά και από το γεγονός ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέχρι το τέλος Ιουνίου, τότε η συζήτηση παραπέμπεται στη βρετανική προεδρία, η οποία όμως εμφανίζεται να έχει άλλες προτεραιότητες.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο στόχος της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 ήταν η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, κάτι που, όπως είπε, «θα αποτελούσε μεγάλη πολιτική επιτυχία για την ΕΕ».
«Υπερψηφίσαμε» εξήγησε ο πρωθυπουργός, «θεωρώντας ότι η διαπραγμάτευση ήταν ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα». «Πιστεύαμε στη δίκαιη αναλογική κατανομή των πόρων» προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε νέα διαπραγμάτευση για τις κοινοτικές δαπάνες της περιόδου 2007-2013.
Ο κ. Καραμανλής στάθηκε στο γεγονός ότι πέντε χώρες καταψήφισαν την πρόταση της προεδρίας και πως η Ελλάδα υπερψήφισε, καθώς μετά από συντονισμένες προσπάθειες και έντονες διαπραγματεύσεις «είχαν πετύχει να πάρουμε κονδύλια που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ».
Ο πρωθυπουργός κατονόμασε τις πέντε χώρες που καταψήφισαν (Φινλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία και Σουηδία), αλλά σημείωσε πως δεν υπήρχε κοινό σημείο στη διαφωνία τους και είχαν ετερόκλητες προσεγγίσεις, όπως «καταλαβαίνει κανείς από την διάρθρωση της ομάδας αυτής».
Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλους εταίρους, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «υπήρξε συνεννόηση με όλες τις χώρες, κυρίως με εκείνες που είναι κατά βάση αποδέκτες κοινοτικών ενισχύσεων» και πρόσθεσε πως «με την Πορτογαλία είμασταν αρκετά κοντά».
Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να μην επιβαρυνθεί η Ελλάδα και οι άλλες οικονομικά ασθενέστερες χώρες της παλαιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης των «15» με το κόστος της διεύρυνσης. «Τη διεύρυνση την αποφασίσαμε όλοι μαζί και δεν θα ήταν σωστό να επωμισθούν το κόστος της ορισμένες μόνο χώρες – μέλη» ήταν το σχόλιό του.
«Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής στο θέμα της διεύρυνσης», τόνισε ο κ. Καραμανλής, «ισχύουν τα συμπεφωνημένα και με αυτά πορευόμαστε. Η Ελλάδα άλλωστε δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητήσει πολιτικές πουέχει υπερασπιστεί όλο το τελευταίο διάστημα». Σε ό,τι αφορά δε την τουρκική υποψηφιότητα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η σύπτωση απόψεων μεταξύ των αλληνικών πολιτικών κομμάτων και να μην υπάρξει πρόταση για την αναθεώρηση μίας ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σημείο στο οποίο επέμειναν οι Βρετανοί, ο κ. Καραμανλής είπε ότι μεγάλη πλειοψηφία των χωρών – μελών στηρίζει την ΚΑΠ και προσέθεσε πως είναι πολύ νωρίς να προδικάσει κανείς αλλαγή της.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον σχετικά με τον προϋπολογισμό, είπε ότι η Ελλάδα και μετά το 2006 δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, αλλά τόνισε ότι παραμένει στόχος να ανοίξει και πάλι σύντομα η συζήτηση, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για το Ευρωσύνταγμα
Ο κ. Καραμανλής μίλησε επίσης για την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, αφού όμως υπάρξει πρώτα ένα διάλειμμα, μια «περίοδος περισυλλογής» όπως ανέφερε. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κάθε κράτος – μέλος που δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη, θα πράξει κατά βούληση, προχωρώντας δηλαδή είτε με έγκριση μέσω του Κοινοβουλίου είτε με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Ήταν κοινή διαπίστωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Η τήρηση της προθεσμίας του Νοεμβρίου του 2006 για την ολοκλήρωση της επικύρωσης του Συντάγματος δεν είναι εφικτή» υπογράμμισε.
Σχετικά με την έλλειψη αναφορών στη διεύρυνση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι ελληνικές θέσεις παραμένουν ως έχουν. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής, συνεχίζουμε με βάση τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2004» σημείωσε, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.