Τα μέλη του πληρώματος του Σάμινα στο στόχαστρο των μαρτύρων κατηγορίας
Στην ανυπαρξία βοήθειας προς τους ναυαγούς από τα μέλη του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου «Εξπρές Σαμίνα» και στις ελλείψεις στα σωστικά μέσα επικεντρώθηκαν την Τρίτη οι καταθέσεις διασωθέντων και συγγενών θυμάτων στη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο.
Στην ανυπαρξία βοήθειας προς τους ναυαγούς από τα μέλη του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου «Εξπρές Σαμίνα» και στις ελλείψεις στα σωστικά μέσα επικεντρώθηκαν την Τρίτη οι καταθέσεις διασωθέντων και συγγενών θυμάτων στη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο, η οποία διεξάγεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Συνολικά κατέθεσαν δέκα μάρτυρες, ενώ για τη διευκόλυνση της ακροαματικής διαδικασίας είχε τοποθετηθεί στην έδρα του δικαστηρίου μακέτα του πλοίου προκειμένου οι μάρτυρες να δείχνουν τα σημεία όπου βρίσκονταν την ώρα της πρόσκρουσης και πώς κινήθηκαν μέσα στο «Εξπρές Σαμίνα», μέχρι να πέσουν στη θάλασσα.
«Όταν προκλήθηκε το πρώτο μπλακ-άουτ έθεσαν σε λειτουργία την ηλεκτρογεννήτρια, η οποία όμως έβγαζε καπνούς. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε και δεύτερο μπλακ-άουτ. Δεν υπήρχε κανείς να μας βοηθήσει από το πλήρωμα. Πολλά από τα σωσίβια είχαν το παλιό όνομα του πλοίου (Golden Vergina). Ήταν παλιά, πασαλειμμένα με μπογιά και φθαρμένα από την πολυκαιρία» κατέθεσε ο κ. Γιώργος Δουρής.
Τραγική φιγούρα ο κ. Ελευθέριος Πλάτικος, ο οποίος την ώρα της κατάθεσής του κρατούσε τη φωτογραφία της συζύγου του Ελένης, που χάθηκε στο ναυάγιο. «Δεν μας βοήθησε κανείς. Αν κάποιος εξηγούσε στη σύζυγό μου πώς ανοίγει ο αναλάμπων φανός στο σωσίβιο, θα ήξερε πώς να τον ενεργοποιήσει και δεν θα τραυματιζόταν θανάσιμα από τα καΐκια που έσπευσαν μέσα στο σκοτάδι για βοήθεια» ανέφερε.
Στην κατάσταση του πλοίου αναφέρθηκε ο μάρτυρας Χαράλαμπος Καραγιαννάκης, λοστρόμος, ο οποίος έχασε τη μητέρα του και παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων. Η εικόνα που περιέγραψε, ότι δηλαδή κάτω από το γκαράζ των οχημάτων κατά παράβαση της νομοθεσίας υπήρχαν και λειτουργούσαν κουκέτες επιβατών, προκάλεσε έντονους διαπληκτισμούς μεταξύ υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.
Κατά την άποψή του το «Εξπρές Σαμίνα» ήταν κακοσυντηρημένο ενώ χαρακτήρισε «βαλσαμωμένες» τις σωστικές λέμβους. «Έβαφαν τα ράουλα » είπε, « όμως αν επιχειρούσαν να τα γυρίσουν θα διαπίστωναν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να κατεβάσουν τις βάρκες».
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.