Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Απορρίπτει επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα για τη λύση του Κυπριακού η Λευκωσία

Απορρίπτει επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα για τη λύση του Κυπριακού η Λευκωσία

Λίγες ημέρες μετά τις επαφές με τον ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο επιδιαιτησίας και τα χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία.

53

Λίγες ημέρες μετά τις επαφές με τον ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο επιδιαιτησίας και τα χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε σε αντιπροσωπεία φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που τον επισκέφθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψής της στην Κύπρο.

Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επανάληψη της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με διαιτησία, χρονοδιαγράματα και τις προϋποθέσεις του παρελθόντος.

«Δεν δεχόμαστε να υπάρξει ξανά διαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", είπε ο Τ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «τα εθνικά θέματα, θέματα επιβίωσης ενός λαού δεν μπορούν να λυθούν με διαιτησία ενός ξένου αλλά ούτε με προληπτική διαιτησία».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού, γιατί κάθε χρονικό ορόσημο που τίθεται είναι πηγή πίεσης προς τη δική μας πλευρά», επισήμανε.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ πως ακολουθεί την Γκεμπελική μέθοδο προπαγάνδας, καταλήγοντας να πιστεύει στο τέλος «εκείνα τα ψεύδη τα οποία λέει και διαδίδει και τις πασιφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις του όσον αφορά τις πολιτικές πραγματικότητες».

Σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Γκιουλ «προσπαθεί από τη μια να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά ή να λέει ότι η ευθύνη για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Χάγης έπρεπε να πέσει στην πλάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου, χωρίς να θυμάται ότι εκεί ήταν ακριβώς η απόδειξη της απόλυτης αδιαλλαξίας της Τουρκίας, και εκ μέρους του Ντενκτάς, ο οποίος είχε δηλώσει από πολύ πριν ότι πάει για να απορρίψει το σχέδιο, και την αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά τις διευθετήσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Χάγη».

Σημείωσε ακόμη πως «επαίρεται ο κ. Γκιουλ, λέγοντας ότι δεν υποχρεώθηκε η Τουρκία να αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη, ούτε να δώσει έστω ένα τετραγωνικό μίλι εδάφους», και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Γκιουλ ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, έδαφος κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ και ότι τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι 82% Ελληνοκυπρίων και 18% Τουρκοκυπρίων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο