Ελπίδες δημιουργίας εμβολίου κατά της νόσου Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα εμβόλιο που θα μπορέσει ίσως να θεραπεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neuron.
Λονδίνο: Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα εμβόλιο που θα μπορέσει ίσως να θεραπεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neuron.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ αποθέματα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς σχηματίζονται στον εγκέφαλο. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη συμφύσεων μιας άλλης πρωτεΐνης της Ταυ, η οποία καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα εκ των έσω.
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να φέρουν ανθρώπινα γονίδια, κάτι που τους επέτρεπε να αναπτύξουν πλάκες στον εγκέφαλο.
Στη συνέχεια εισήγαγαν αντι β-αμυλοειδή αντισώματα στο ιππόκαμπο των ποντικών, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διαδικασία της μάθησης και της μνήμης.
Η επανεξέταση των πειραματόζωων έδειξε ότι οι πλάκες είχαν εξαφανιστεί εντός τριών ημερών. Επίσης οι συμφύσεις της πρωτεΐνης Ταυ είχαν εξαφανιστεί δυο μέρες μετά την καταστροφή των πλακών.
Όταν τα ποντίκια εξετάστηκαν και πάλι 30 μέρες μετά τη θεραπεία, οι πλάκες είχαν αρχίσει να ανασχηματίζονται, όχι όμως και οι συμφύσεις της πρωτεΐνης Ταυ, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι τελευταίες σχηματίζονται σε μεταγενέστερο στάδιο απ’ ότι ο σχηματισμός των αμυλοειδών πλακών.
Για να ελέγξουν αυτή τη διαπίστωση, οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια ένα φάρμακο που μπλόκαρε τη δράση ενός ενζύμου, το οποίο είναι το «κλειδί» στην παραγωγή της πρωτεΐνης του β-αμυλοειδούς. Διαπίστωσαν ότι αυτό επίσης οδήγησε σε καθαρισμός της Ταυ πρωτεΐνης.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Φρανκ Λα Φέρλα που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας επεσήμανε ότι «η μελέτη υποδεικνύει ότι η ανοσοποίηση ίσως είναι χρήσιμη στον καθαρισμό των χαρακτηριστικών βλαβών της νόσου Αλτσχάιμερ, αρκεί η παρέμβαση να γίνει στα πρώιμα στάδια της νόσου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μελέτη, η οποία διερευνούσε τη χρήση εμβολίου για την καταστροφή των β-αμυλοειδών διεκόπη, διότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εκδήλωσε μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Οι Αμερικανοί ερευνητές ωστόσο συνεχίζουν τη μελέτη τους για να δουν αν ο συνδυασμός μιας θεραπείας που καθαρίζει τις πλάκες και μιας θεραπείας που καθαρίζει τις συμφύσεις θα είναι αποτελεσματικός.