Υποχώρησαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων το Νοέμβριο
Πτωτική πορεία κολούθησαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων το Νοέμβριο, ακολουθώντας τις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο μειώθηκε έως το 0,11%.
Πτωτική πορεία κολούθησαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων το Νοέμβριο, ακολουθώντας τις τάσεις στις διεθνείς αγορές.
Η πτώση των τιμών ήταν μεγαλύτερη στα ομόλογα με εναπομένουσα διάρκεια πάνω από έξι έτη.
Ειδικότερα, μεταξύ των ομολόγων αναφοράς (benchmark bonds) που διαπραγματεύονται στην ΗΔΑΤ, το 10ετές ομόλογο (λήξεως 20/5/2013) έκλεισε στις 28 Νοεμβρίου στις 100,33 (με απόδοση 4,55%), έναντι 101,05 (4,45%) στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ τόσο το 7ετές όσο και το 20ετές ομόλογο αναφοράς (λήξεως 19/5/2010 και 22/10/2022 αντιστοίχως) κατέγραψαν απώλειες της τάξεως των 69 μονάδων βάσης (bps) κατά τη διάρκεια του μήνα.
Τουναντίον, μικρότερες ήταν οι απώλειες που σημείωσαν οι τίτλοι βραχυπρόθεσμης διάρκειας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ στους προσεχείς μήνες θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Η τιμή του 3ετούς ομολόγου αναφοράς (λήξεως 21/6/2006) έκλεισε στις 99,03 (3,12%), έναντι 99,25 (3,04%) στα τέλη Οκτωβρίου. Η μέση διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου, έφτασε στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 11 bps, από 13 bps τον προηγούμενο μήνα.
Η καμπύλη των αποδόσεων μετακινήθηκε προς τα πάνω, ενώ μειώθηκε οριακά η κλίση της, καθώς η διαφορά της απόδοσης μεταξύ 3ετούς και 20ετούς ομολόγου μειώθηκε σε 200 bps στις 28 Νοεμβρίου, από 202 bps στα τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων μεσοπρόθεσμης διάρκειας (με 5 έως 10 έτη εναπομένουσα διάρκεια) αυξήθηκαν περισσότερο (κατά 10 bps) απ ότι οι αποδόσεις των 3ετών και 20ετών ομολόγων (κατά 7,5 bps και 5 bps αντιστοίχως).
H αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε 70,72 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, μετά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 79,72 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου, και έναντι 46,89 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2002. Όπως παρατηρήθηκε και τον Οκτώβριο, οι ομολογιακοί τίτλοι εναπομένουσας διάρκειας 7 με 10 έτη συγκέντρωσαν ποσοστό πάνω από 50% της συνολικής αξίας συναλλαγών (56%), απορροφώντας 39,12 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο αναφοράς σημείωσε για ακόμη μια φορά τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 19,5 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητά του, όπως υπολογίζεται από το λόγο της αξίας των συναλλαγών ως προς το σύνολο των αντίστοιχων τίτλων σε κυκλοφορία, μειώθηκε σε 287%, από 341% τον Οκτώβριο. Από τις 11.806 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 50,15% ήταν εντολές «πώλησης» και το 49,85% εντολές «αγοράς» τίτλων.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας