Την υιοθέτηση point system για την επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς προωθεί η κυβέρνηση
Την υιοθέτηση ενός είδους point system, για τους ελέγχους και την επιστροφή για το ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.
27
Την υιοθέτηση ενός είδους point system, για τους ελέγχους και την επιστροφή για το ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών την Τετάρτη.
Στόχος του μέτρου θα είναι η ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν επιδείξει καμία φορολογική παράβαση στο παρελθόν.
Αντίθετα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, για τις επιχειρήσεις οι οποίες μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει φορολογικά αδικήματα, όπως έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων με σκοπό να τύχουν μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ, θα προβλέπεται η διαγραφή τους από το Μητρώο δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ για μια τριετία.
Ο υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του γιατί ενώ πέρυσι οι εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 7,7% οι επιστροφές ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10% περίπου.
Για τους εξαγωγείς νωπών γεωργικών προϊόντων ο υπουργός είπε ότι θα καταργηθούν οι εγγυητικές επιστολές με την επιφύλαξη όμως της κάλυψης με μιας μικρής έκτασης εγγυητικής επιστολής των αγροτών-παραγωγών. Ο υπουργός απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση το 2003 για την προώθηση των εξαγωγών.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων ζήτησαν περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Γ.Δραπανιώτης υπογράμμισε ότι το πιστωτικό υπόλοιπο επιστροφής ΦΠΑ σε 21 επιχειρήσεις του Συνδέσμου αυξήθηκε από 5 εκατ. ευρώ σε 26 εκατ. ευρώ και προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
- Νέα Καληδονία: 55χρονος σέρφερ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση καρχαρία
- Βιγιαρεάλ – Βαλένθια 2-1: To «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε το τοπικό ντέρμπι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)
























![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442