Λύσεις για απολυμένους από TVX, Αγνό και Softex συζητήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας
Η προοπτική ένταξης των απολυμένων της TVX, της Αγνό, της Softex σε ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης ανοίγει μετά από διαμεσολαβητική τριμερή συζήτηση στο υπουργείο Εργασίας. Για την TVX, ειδικότερα, στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο επιχειρηματικό σχήμα.
Η προοπτική ένταξης των απολυμένων της TVX, της Αγνό, της Softex και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε ειδικό μακρόχρονο τοπικό πρόγραμμα επανειδίκευσης ανοίγει μετά τη διαμεσολαβητική τριμερή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, του Χρήστου Πάχτα, της ΓΣΕΕ και εκπροσώπων των εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επανειδίκευσης οι απολυμένοι των παραπάνω εργοστασίων διατηρούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Ειδικά για την TVX φαίνεται να διαμορφώνεται συναίνεση στις εξής γραμμές: λύνονται όλες οι συμβάσεις με το παλαιό επιχειρηματικό σχήμα που έλεγχε τα μεταλλεία. Καταβάλλονται:
* οι αποζημιώσεις απόλυσης σε όλους τους εργαζομένους με βάση τη σύμβαση του 2002. * οι αποδοχές υπερημερίας για το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2003 με τη σύμβαση του 2002. * επίδομα 1800 ευρώ στους χαμηλόμισθους για βελτίωση της αποζημίωσης απόλυσής τους.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας διαμηνύει ότι υπάρχει έτοιμο νέο επιχειρηματικό σχήμα το οποίο σε λίγες ημέρες θα είναι ώριμο να παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό του σχέδιο
Με βάση τα αποτελέσματα της σημερινής τριμερούς, αν και η διαβούλευση συνεχίζεται, θεωρείται πιθανό η λύση να φθάσει στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα.