Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων
Διευκρινίσεις σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2003 (όπως οι ανέλεγκτες χρήσεις της εξαετίας 1993-98) έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών την Παρασκευή, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.
27
Διευκρινίσεις σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2003 έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών την Παρασκευή, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
* Είναι γνωστό ότι από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, μετά από επανειλημμένα αιτήματα των εκπροσώπων των επαγγελματιών, προβλέπεται ειδική διαδικασία ελέγχου και περαίωσης, με ευνοϊκό τρόπο, των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998 με μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων ανά χρήση πάνω από 75 εκατ. και μέχρι 250 εκατ. δραχμές.
Η διαδικασία αυτή ισχύει μέχρι 31/12/2003, δηλαδή μέχρι τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής για τις υποθέσεις των χρήσεων 1997 και προηγούμενων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι υποθέσεις που δεν θα περαιωθούν με αυτό τον τρόπο, ελέγχονται σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει.
* Η διάταξη που περιλήφθηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, δίνει τη δυνατότητα στη φορολογική αρχή να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου και μετά τις 31/12/2003 και μέχρι 27/2/2004 στις περιπτώσεις που τα ειδικά σημειώματα περαίωσης έχουν επιδοθεί μέχρι 31/12/2003 αλλά αυτά δεν έγιναν αποδεκτά.
Επομένως το δικαίωμα για περαίωση με την ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει μέχρι 31/12/2003. Μετά την ημερομηνία αυτή όσες υποθέσεις δεν περαιωθούν, θα ελεγχθούν με τις γενικές διατάξεις. Με την ίδια διάταξη προβλέπεται ακόμα ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (1/1 έως 27/2/2004) θα μπορεί η φορολογική αρχή να κοινοποιεί φύλλο ελέγχου και για τις υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 250 εκατ. δραχμών.
* Για τις υποθέσεις με μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων στην εξαετία 1993-1998 μικρότερο από τα 75 εκατ. δρχ. εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν τώρα για τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
- Νέα Καληδονία: 55χρονος σέρφερ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση καρχαρία
- Βιγιαρεάλ – Βαλένθια 2-1: To «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε το τοπικό ντέρμπι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)
























![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442