Προϊόντα του μεταβολισμού «κλειδί» για τη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων
Λονδίνο: Τα επίπεδα δυο συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ενδέχεται να εξηγούν τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς, επισημαίνει σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Λονδίνο: Τα επίπεδα δυο συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ενδέχεται να εξηγούν τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν στην εκδήλωση ψυχοπαθητικής συμπεριφοράς, επισημαίνει σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Πρόκειται για τις ουσίες με τις ονομασίες HVA και 5-HIAA, τα οποία αποτελούν προϊόντα μεταβολισμού της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, έχουν ενοχοποιηθεί για συμβολή στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Σουηδοί επιστήμονες παρέλαβαν δείγμα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από 28 άνδρες, οι οποίοι είχαν διαπράξει βίαια εγκλήματα, όπως φόνο, σωματική επίθεση ή βιασμό. Αφού υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ένα τεστ προσωπικότητας, στη συνέχεια σύγκριναν τα επίπεδα των παραπάνω ουσιών από τα ληφθέντα δείγματα.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα υψηλά επίπεδα της ουσίας HVA, η οποία προέρχεται από το μεταβολισμό της ντοπαμίνης και τα χαμηλά επίπεδα της ουσίας 5-HIAA, αποτέλεσμα του μεταβολισμού της σεροτονίνης, ήταν κοινά μεταξύ του συνόλου σχεδόν των ατόμων της έρευνας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αναλογία των επιπέδων των δύο χημικών ουσιών ήταν αυτή που κατά κύριο λόγο οδηγούσε στην εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς και πολύ συχνά συνοδευόταν από ιστορικό παθολογικής συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι τόσο η ντοπαμίνη, όσο και η σεροτονίνη κατέχουν καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τα ψυχικά νοσήματα.
Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο και να βοηθήσουμε τους ιατρούς να αντιληφθούν καλύτερα τους βαθύτερους λόγους που οδηγούν ένα άτομο σε εκδηλώσεις βίας αλλά και να ενισχύσουμε την έρευνα για την παρασκευή ενός σχετικού φαρμάκου», επισημαίνει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας στον επίλογο της μελέτης.