Σχέδιο του Γκαουντί υποψήφιο για την ανέγερση κτηρίου στη θέση των Δίδυμων Πύργων
Το σχέδιο φουτουριστικού ουρανοξύστη του 1908, που είχε οραματισθεί ο Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί να ανεγερθεί στο σημείο όπου χτίστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι, επανέρχεται ως πρόταση για τη δημιουργία του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
53
Το σχέδιο φουτουριστικού ουρανοξύστη του 1908, που είχε οραματισθεί ο σπουδαίος Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί να ανεγερθεί στο ίδιο σημείο όπου αργότερα χτίστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι, επανέρχεται ως πρόταση για τη δημιουργία του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.
Ο Γκαουντί είχε σχεδιάσει ένα ξενοδοχείο ύψους 360μ. -σχεδόν όσο και το Empire State Building-, κατόπιν παραγγελίας Αμερικανών επιχειρηματιών, για τη θέση που είχαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Το σχέδιο, όμως, εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους.
Πρόκειται για έναν φουτουριστικό ουρανοξύστη, που αποτελείται από δύο παραβολικούς πύργους, οι οποίοι εφάπτονται μιας κεντρικής κατασκευής σε σχήμα σφαίρας.
Το σχέδιο του σημαντικότερου εκπροσώπου του κινήματος αρτ νουβό της Ισπανίας αποφάσισαν να προωθήσουν στο διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την Βαρκελώνη και τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στον ίδιο διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, ωστόσο κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αντόνιο Γκαουντί θα διεκδικούσε εκ νέου την υλοποίηση του οράματός του, 77 χρόνια μετά το θάνατό του.
Η ομάδα των αρχιτεκτόνων που προωθεί την ιδέα του μεγάλου δημιουργού αναφέρει ότι «πρόκειται για το σχέδιο μιας ιδιοφυίας. Είναι ένα σχέδιο το οποίο αναφέρεται σε πολλά πράγματα και αντιπροσωπεύει πλήρως το πνεύμα ενωμένοι αντιστεκόμαστε».
Ο Αντόνιο Γκαουντί (1852 – 1926), που θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα του, έχει συνδέσει το όνομά του με τα πιο σημαντικά κτίσματα της Βαρκελώνης. Χρησιμοποιούσε χρώματα και υλικά με τρόπο που κανείς δεν είχε φαντασθεί έως τότε, δίνοντας μια αίσθηση κίνησης στα έργα του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Από το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry, στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)















































![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442