Ανακοινώθηκαν οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Θεατρικών Έργων για το 2002
Ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το υπουργείο Πολιτισμού οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Θεατρικών Έργων για το 2002. Το Α Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου απέσπασε ο Βασίλης Κατσικονούρης για το έργο του «Καλιφόρνια Ντρήμιν».
Ανακοινώθηκαν την Τρίτη από το υπουργείο Πολιτισμού οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Θεατρικών Έργων για το 2002. Το Α Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου απέσπασε ο Βασίλης Κατσικονούρης για το έργο του «Καλιφόρνια Ντρήμιν».
Στον Β. Κατσικονούρης, ο οποίος υπέβαλε το έργο του στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Μέλιον» και απέσπασε το βραβείο με ψήφους τέσσερις υπέρ και μία αποχή, θα δοθεί χρηματικό έπαθλο ύψους 8.804 ευρώ.
Το Β΄ Βραβείο απονέμεται (με ψήφους 4 υπέρ) στον Νίκο Καμτσή για το έργο του «Χορεύοντας αλλού», το οποίο υπέβαλε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Θωμάς Δούζης». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι 4.402 ευρώ.
Με απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού, που αποτελείται από τους Δημήτρη Κεχαΐδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Γιώργο Αρμένη, Γιάννη Μαργαρίτη και Ηρακλή Λογοθέτη, δεν απονέμεται το Γ Βραβείο.
Συνολικά υποβλήθηκαν 41 θεατρικά έργα και, όπως αναφέρει η επιτροπή, μόνο δύο έργα ξεχώρισαν, «αφού διαθέτουν ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν τον σύγχρονο θεατή, ανάπτυξη χαρακτήρων, θεατρικό διάλογο και σκηνική οικονομία».
Ως προς τα υπόλοιπα έργα, τονίζουν τα μέλη της επιτροπής, και φέτος εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα όπως κάθε χρόνο, δηλαδή απομιμήσεις αρχαίων έργων, μεγάλη επίδραση τηλεοπτικών σεναρίων […] Βεβαίως φέτος παρουσιάστηκαν κάποια έργα στηριγμένα στη θεματολογία της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά χωρίς περαιτέρω θεατρική ανάπτυξη και δραματουργική αξία.
Όσον αφορά στο διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς δεν απονέμεται κανένα βραβείο, καθώς σύμφωνα με την επιτροπή, που αποτελείται από τους Σωτηρία Ματζίρη, Ανδρέα Στάϊκο, Πέπη Οικονομοπούλου, Νίκο Διαμαντή και Αννίτα Δεκαβάλλα, «η συνολική εικόνα των έργων που διαγωνίσθηκαν παρουσιάζει την ιδιομορφία, ότι ενώ η συμμετοχή ήταν, φέτος, αυξημένη, η ποιότητα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή».
Τέλος, το A΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικούς Θεατρικού Έργου απονέμεται, ομόφωνα, στην Μάγια Δεληβοριά για το έργο της «Ο Ιππότης της Αγάπης», το οποίο υπέβαλε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νεφέλη». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου είναι 7.337 ευρώ.
Το Γ΄ Βραβείο απονέμεται στη Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου για το έργο της «Το αστέρι που δεν ήθελε να πέσει», το οποίο υπέβαλε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ριγέ καναρινί καπέλο». Το χρηματικό έπαθλο είναι 2.935 ευρώ.
Βάσει της απόφασης της επιτροπής, που αποτελείται από τους κ.κ. Ζωρζ Σαρή, Λήδα Πρωτοψάλτη, Δηώ Καγγελάρη, Σοφία Ζαραμπούκα και Γιάννη Καλατζόπουλο, το Β Βραβείο του διαγωνισμού δεν απονέμεται.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας