Χωρίς άδεια λειτουργούν τα 1.500 από τα 4.500 τουριστικά γραφεία
Πάνω από 1.500 τουριστικά γραφεία, από τα 4.500 που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα είναι παράνομα. Αυτό αναφέρει η εφημερίδας Το Βήμα, που επικαλείται στοιχεία εκπροσώπων της εγχώριας αγοράς μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού γραφείου Manos.
Πάνω από 1.500 τουριστικά γραφεία, από τα 4.500 που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα είναι παράνομα. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η οποία επικαλείται στοιχεία που έδωσαν εκπρόσωποι της εγχώριας αγοράς, μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού γραφείου Manos.
Η παρανομία συνίσταται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία δεν έχουν λάβει από τον ΕΟΤ την αναγκαία άδεια λειτουργίας η οποία παραχωρείται μετά την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ύψους 4 εκατ. δρχ. (περίπου 12.000 ευρώ).
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα είναι η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς η διεύθυνση Τουριστικών Γραφείων του ΕΟΤ και η αρμόδια περιφέρεια παρακολουθούν σχεδόν αμέτοχες τις όποιες εξελίξεις, μη μπορώντας να παρέμβουν ώστε να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν με το πρακτορείο Manos.
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Ιωάννης Πατέλλης, μιλώντας στην εφημερίδα, αναγνωρίζει πως «στην πραγματικότητα ο αριθμός των παράνομων τουριστικών γραφείων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προσδιορίζει ο HATTA (Ελληνική Ένωση Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων)».