Το ευρώ «κατηγορούν» οι Ευρωπαίοι πολίτες για την άνοδο του πληθωρισμού
Το ευρώ «κατηγορεί» η πλειονότητα των Ευρωπαίων καταναλωτών για την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι η εκτύπωση των λεγόμενων μικρών χαρτονομισμάτων του 1 και 2 ευρώ δεν θα λύσει το πρόβλημα, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.
Το ευρώ «κατηγορεί» η πλειονότητα των Ευρωπαίων καταναλωτών για την άνοδο του πληθωρισμού, εκτιμώντας ότι η εκτύπωση των λεγόμενων μικρών χαρτονομισμάτων του 1 και 2 ευρώ δεν θα λύσει το πρόβλημα, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.
Για το 84,4% των καταναλωτών η κυκλοφορία του ευρώ στις αρχές του 2002 έδωσε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις, ιδίως του λιανικού τομέα, να αυξήσουν τις τιμές, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν προσέθεσε μόνο 0,2% στον πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 2,7% από 2% ένα μήνα πριν. Έκτοτε έχει υποχωρήσει στο 2,2%.
«Πολλοί καταναλωτές συνδέουν τη μετάβαση στο νέο νόμισμα με τις αυξήσεις των τιμών» αναφέρεται στην έρευνα της Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg. «Σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία καθορίζουν τις προσδοκίες των καταναλωτών, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές» προστίθεται.
Η εκτίμηση ότι το ευρώ αξίζει λιγότερο από τα 12 εθνικά νομίσματα έχει πυροδοτήσει κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γερμανία, στην οποία μάλιστα αρκετοί πολίτες πηγαίνουν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους με μάρκα!
Το 66% των Ευρωπαίων πολιτών δεν επιθυμεί χαρτονομίσματα του 1 ευρώ και το 72% δεν επιθυμεί χαρτονομίσματα αξίας 2 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο σε 12.059 άτομα, περίπου το 50% των πολιτών δηλώνει ευτυχισμένο που το ευρώ είναι το δικό του νόμισμα και πάνω από το 75% λέει ότι έχει εξοικειωθεί με το νέο νόμισμα, αν και η πλειονότητα των πολιτών υπολογίζει ακόμα τις τιμές με τα παλαιά εθνικά νομίσματα.
Με χιούμορ, ένταση και συνεχείς ανατροπές, η παράσταση «Push Up» βυθίζεται στα άδυτα μιας πολυεθνικής, όπου η προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης.
Το έργο «Κολυμπώντας στον αέρα» -που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα- είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, και θα παρουσιαστεί από τις 12 Μαρτίου στο Θέατρο 104.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας